Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Infografieken Nederland

Economie toch gegroeid

14 AUG 2012

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar met 0,2 procent gegroeid ten opzichte van het vorige kwartaal. Vergeleken met een jaar eerder was er een krimp van 0,5 procent. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft dat dinsdag bekendgemaakt. Het is het tweede achtereenvolgende kwartaal dat er sprake was van een lichte groei.

.
.
Foto: Chris Toala Olivares

De groei is vooral te danken aan de uitvoer. Die steeg met 3,6 procent. Ook gaf de overheid 0,5 procent meer uit, vooral door de stijgende zorguitgaven. De totale consumptie was in het tweede kwartaal 1,3 procent lager. De investeringen liepen met 3,2 procent terug. Het aantal banen was 55.000 lager dan een jaar eerder.

De groei in het tweede kwartaal was door de meeste economen niet verwacht. Zij hielden rekening met een krimp. Na de groei van 0,2 procent in het eerste kwartaal kwam Nederland technisch gezien uit de recessie. Economen en politici waarschuwden toen dat het veel te vroeg was om de vlag uit te steken.

Ook nu wijst het CBS erop dat Nederland ondanks de lichte groei nog steeds in een laagconjunctuur zit. De consumptie door huishoudens krimpt al geruime tijd. In het tweede kwartaal werden vooral minder duurzame goederen gekocht, zoals kleding, auto's en meubelen. Wel werd meer besteed aan consumentenelektronica. Door het koude weer werd ook meer uitgegeven aan de verwarming.

De lagere investeringen in het tweede kwartaal hingen vooral samen met de malaise in de bouw. Zowel in woningen als bedrijfspanden werd minder geïnvesteerd. Ook de investeringen in machines en installaties daalden.

Vergeleken met een jaar eerder kromp de bouwsector met 9,3 procent. De meeste andere bedrijfstakken bleven ongeveer gelijk. Bij delfstoffenwining was er een groei van 11,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het koude weer was daaraan debet.

De daling van het aantal banen met 55.000 vergeleken met een jaar eerder komt neer op een achteruitgang van 0,7 procent. Bij het openbaar bestuur was de afname met een krimp van 15.000 banen het grootst. Ten opzichte van het vorige kwartaal liep het totale aantal banen met 16.000 terug.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.3 °C
N2
Beurs AEX
AEX 521.65
+ / - -0.11%