Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Prijs voor meten fijnstof met smartphone

24 OKT 2012

LEIDEN - Een team van de Universiteit Leiden heeft woensdagavond de Academische Jaarprijs 2012 gewonnen voor een project waarbij fijnstof met smartphones kan worden gemeten. Dat maakte de organisatie bekend. De prijs wordt sinds 2005 toegekend aan het team met het beste plan om wetenschappelijk onderzoek onder de aandacht van een groot publiek te brengen.

De winnaars willen een experiment houden met een opzetstukje voor een smartphone en een bijbehorende app. Daarmee zullen volgend jaar 10.000 mensen in Nederland tegelijk een meting uitvoeren naar fijnstof en zo een bijdrage leveren aan de wetenschap. De meettechniek is afkomstig uit de sterrenkunde en het ruimteonderzoek, aldus het winnende team.

Alle metingen worden gecombineerd tot een kaart van fijnstof boven Nederland, is de bedoeling van het zogeheten iSPEX-project. Het team staat onder leiding van sterrenkundige Frans Snik. De 100.000 euro die aan de prijs is verbonden, wordt gebruikt om de opzetstukjes te produceren en te verspreiden. Als het experiment slaagt, wordt het uitgebreid.

Het iSPEX-team bestaat uit onderzoekers en studenten van onder andere de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA), Universiteit Leiden, KNMI en het RIVM. Het Astma Fonds ondersteunt het project.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.2 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 528.47
+ / - -0.04%