Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Regeerakkoord staat haaks op VVD-ideeën'

30 OKT 2012

DEN HAAG - Het nieuwe regeerakkoord staat haaks op het gedachtegoed van de VVD, schrijft De Telegraaf dinsdag op de voorpagina. De krant is niet te spreken over lastenverzwaringen en verandering van de hypotheekrenteaftrek en de zorgpremie.

Foto: ANP

In het commentaar schrijft de hoofdredactie van De Telegraaf dat de 16 miljard euro aan bezuinigingen onredelijk worden verdeeld. „De doorrekening van de plannen toont ondubbelzinnig aan dat hogere inkomens inleveren maar lagere inkomens erop vooruitgaan”, constateert de grootste krant van het land.

De Volkskrant concludeert dat VVD en PvdA plannen hebben uitgeruild. „De VVD mag verder snijden, de PvdA verzacht de pijn van de lage inkomens.” Het resultaat is volgens de krant een „zakelijk, no-nonsenseregeerakkoord, pragmatisch van toon en bijna nergens ideologisch.”

In de ogen van het AD gedraagt Nederland zich als het beste jongetje van de klas in Europa, door ongekend te bezuinigen zonder druk van de Europese Unie en het IMF. Dat schept wel verplichtingen „om de schade van de bezuinigingen binnen de perken te houden. En om onmiddellijk verlichting te brengen als de financieel-economische wederopstanding dat toelaat.”

Volgens Het Financieele Dagblad scheppen de VVD en de PvdA helderheid. Er komen zware jaren aan, maar „het onderkennen van de problemen en daar een breed gedragen actie op ondernemen, is het begin van het herstel”. De verantwoordelijkheden zijn echter groot. De coalitie moet bij elkaar blijven, anders is het vertrouwen „in één klap weer verdwenen”.

Trouw vindt het regeerakkoord „dapper”. VVD en PvdA gunnen elkaar het licht, ook als sommige punten moeilijk te aanvaarden zijn voor de eigen aanhang. Het belangrijkste is nu dat het nieuwe kabinet de rit uitzit. „Bruggen slaan is belangrijker dan het realiseren van de eigen wensen”, meent Trouw.

Het Reformatorisch Dagblad ziet tot zijn teleurstelling dat het nieuwe kabinet „op medisch-ethisch gebied doorgaat waar Paars in 2002 was gestopt“: er wordt niet gesproken over het verbieden van prostitutie, de limiet voor abortus blijft in stand, de koopzondag wordt versoepeld en homoseksuele leraren mogen niet om hun geaardheid worden ontslagen.

Ook het Nederlands Dagblad is teleurgesteld over de medisch-ethische plannen. Het idee „dat de mens wikt en beschikt” is volgens de christelijke krant „helaas geen heilzaam recept voor de samenleving”.Klik hier voor het complete artikel in De Telegraaf

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.3 °C
NW2
Beurs AEX
AEX 524.69
+ / - +0.58%