Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Kritiek Wiegel op zorgplan

31 OKT 2012

DEN HAAG - VVD-prominent Hans Wiegel heeft zich woensdag kritisch uitgelaten over de plannen van de VVD en de PvdA om de zorgpremie inkomensafhankelijk te maken. Hij noemde het een gigantische nivelleringsoperatie. „Misschien is dit nog wel nivellerender dan toen het kabinet-Den Uyl er zat”, aldus Wiegel in het Radio 1-journaal.

VVD-coryfee Hans Wiegel
VVD-coryfee Hans Wiegel
Foto: ANP

Als voorbeeld noemde hij gezinnen met twee werkende ouders die nu ongeveer 2000 euro premie per jaar betalen, maar volgens de nieuwe plannen een rekening krijgen die oploopt tot 10.000 euro per jaar. Dat is volgens Wiegel „buiten elke proportie”.

Wiegel was eerder voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland. Hij denkt dat het ondernemerschap van zorgverzekeraars op de tocht komt te staan door de veranderingen. Het heeft dan minder nut om te concurreren, waardoor de prikkel verdwijnt om goedkoper zorg in te kopen, aldus Wiegel.

Bovendien moet het hele systeem op de schop, omdat veel betalingsverkeer via de staat gaat lopen. „De zorgverzekeraars weten het inkomen van de verzekerde niet”, vat Wiegel het probleem samen. Daarnaast zal de Zorgverzekeringswet moeten worden aangepast, voorziet de VVD'er, omdat daar nu instaat dat iedereen evenveel premie betaalt.

Wiegel hoopt dat VVD en PvdA nog eens goed over hun voorstel nadenken. Het gaat pas in 2014 in, dus „er is tijd zat om een redelijk voorstel te verzinnen”, stelt hij. Bovendien verwacht hij veel verzet van de oppositie in de Tweede én in de Eerste Kamer.

VVD-leider Mark Rutte reageerde woensdag laconiek op de kritiek van Wiegel. Tijdens een Tweede Kamerdebat over de kabinetsformatie zei Rutte dat het pas echt mis zou zijn gegaan als hij geluisterd had naar de wens van Wiegel en met de SP in zee was gegaan.Related content

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.2 °C
Z2
Beurs AEX
AEX 526.29
+ / - +0.39%