Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
premium

Dwangsom Zeeuwse mosselhandelaar ingetrokken

31 OKT 2012

YERSEKE - Mosselbedrijf Prins & Dingemanse uit het Zeeuwse Yerseke hoeft geen dwangsom te betalen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) had die dinsdag opgelegd, omdat het bedrijf weigerde informatie te geven over een partij ziekmakende mosselen. Inmiddels werkt de handelaar wel mee en worden de mosselen van de markt gehaald. Daarom heeft de NVWA de dwangsom van 80.000 euro ingetrokken, zei een woordvoerder woensdag tegen het ANP.

Vorige week werden in België ruim 100 bewoners van een verzorgingshuis ziek na het eten van mosselen. De partij schelpdieren zou afkomstig zijn uit Ierland. De mosselen waren niet van Prins & Dingemanse, maar de Zeeuwen haalden hun mosselen wel van hetzelfde perceel op de zeebodem. Volgens de NVWA waren ze daarom verplicht in actie te komen.

Prins & Dingemanse heeft de NVWA nu laten weten waar zijn mosselen zijn terechtgekomen. De schelpdieren worden teruggehaald. Volgens het bedrijf gaat het om een partij van 40 tot 50 ton. Waar die mosselen zijn terechtgekomen, willen de Zeeuwen niet zeggen.

Prins & Dingemanse kreeg het gevoel dat het aansprakelijk werd gehouden voor de problemen in België en eiste daarom woensdag rectificatie. „Iemand heeft gerommeld met een partij mosselen. Op een gegeven moment zijn wij in beeld gekomen en nu zitten wij met de gebakken peren. Die mosselen zijn niet van ons. De NVWA moet dat rectificeren”, aldus directeur Anton van Oost.

Vaker Premium artikelen lezen?
Registreer en lees elke maand
15 Premium artikelen gratis!
Vaker Premium artikelen lezen?
Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?