Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

VVD in diepe crisis

02 NOV 2012

DEN HAAG - De VVD staat in brand door de zorgplannen van de nieuwe coalitie. De liberalen krijgen uit alle hoeken klappen, maar de wanhopige fractie durft het onderhandelingsresultaat met de PvdA niet aan te passen uit vrees dat dan de prille coalitie instort.

Frans Weekers (links) en Stef Blok tijdens de fractievergadering van donderdagmiddag
Frans Weekers (links) en Stef Blok tijdens de fractievergadering van donderdagmiddag
Foto: Serge Ligtenberg

Daarmee hebben de VVD-onderhandelaars Rutte en Blok hun eigen partij in een bedreigende situatie gebracht. Duizenden boze VVD-kiezers halen verhaal bij de partij, er zijn reeds tweehonderd opzeggingen, de jongerenafdeling van de liberalen vindt de zorgpremie ’onacceptabel’ en de eigen VVD-denktank noemt de plannen ’verre van eerlijk’. De VVD-kiezers eisen in overgrote meerderheid aanpassing, zo blijkt uit een peiling.

Bij veel Kamerleden zijn boze reacties binnengekomen. Zelfs van hun familie, vertelde een VVD’er na afloop van de emotionele fractievergadering van donderdagmiddag. „Die zeiden: Ik heb op je gestemd en nu doe je dit.” Volgens de liberaal is de fractie overvallen door de zorgplannen. „We hadden maandag meer tijd moeten nemen om het regeerakkoord te lezen, maar er was een grote tijdsdruk. We konden ons er eigenlijk niet voldoende in verdiepen.”

Lees alle details vandaag in De Telegraaf

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!

lees meer over

14.2 °C
Z2
Beurs AEX
AEX 526.29
+ / - +0.39%