Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Minstens 21 biljoen in belastingparadijzen

22 JUL 2012

Een kleine elite van superrijken heeft in totaal voor maar liefst 21 biljoen dollar (ruim 17 biljoen euro) aan vermogen verborgen in schimmige belastingparadijzen. Dat blijkt uit een wereldwijde studie van de organisatie Tax Justice Network .

Het bedrag van 21 biljoen is in omvang even groot als de totale economie van de Verenigde Staten én die van Japan samen. En dan is het volgens onderzoeksleider James Henry, voormalig hoofd financiën bij consultancybureau McKinsey, nog een voorzichtige schatting ook. De totale som zou in werkelijkheid misschien wel 32 biljoen dollar bedragen. Voor de duidelijkheid: dat is dus 32.000 miljard. Geld waarover nauwelijks belasting wordt betaald.

Voor het onderzoek maakte Henry gebruik van cijfers van de Bank voor Internationale Betalingen, het Internationaal Monetair Fonds, de Wereldbank en nationale overheden. Het gaat om kapitaal dat is doorgesluisd naar banken en investeringsfondsen. De waarde van vastgoed is niet eens meegerekend.

“Het belastinggeld wat overheden hierdoor mislopen is immens”, aldus de onderzoeker. “Het bedrag is groot genoeg om een significant verschil te maken in de overheidsfinanciën van veel landen."

Toch ziet Henry ook goed nieuws, zo legt hij uit aan de BBC. “De wereld heeft zojuist een gigantische stapel met geld ontdekt. Geld dat gebruikt kan worden om enkele van onze meest urgente problemen aan te pakken.Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.8 °C
ZW4
Beurs AEX
AEX 522.22
+ / - -0.77%