Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Gemeente pest wereldberoemd Friethuis weg

24 JUL 2012 Anje Hoogland

Door de regeldrift van de gemeente dreigt een begrip uit de amsterdamse binnenstad te verdwijnen. Het wereldberoemde Vlaams Friethuis in de Voetboogsteeg krijgt geen vergunning meer voor loketverkoop. De bijna 65-jarige huidige eigenaar wilde binnenkort met pensioen gaan, maar kan zijn zaak hierdoor onmogelijk slijten.

Foto: Richard Mouw

„Ik snap niet wat de gemeente bezielt”, reageert Jacques de Wit, advocaat van Allard May en Fons van Huffel die het friethuis graag zouden overnemen. „Amsterdam wil van de loketverkoop af. Zover was ons wel bekend. Daarom is er nu ook een openpuivergunning aangevraagd. Daarvoor moet de toonbank 80 centimeter naar binnen worden geplaatst. Dat is op een zaakje van 10,5 vierkante meter oppervlak veel, maar dat kan net. Voor de gemeente is het echter niet genoeg. Die eist nu dat er ook een dichte deur voor komt. Maar dat wordt natuurlijk veel te krap met die tientallen wachtenden die er altijd staan!”

Een medewerker van de gemeente vertelde de aspirant-kopers dat het stadsdeel eigenlijk van de zaak af wil. Waarom is niet duidelijk, want de overlast kan het niet zijn. „De zaak sluit iedere dag netjes om zes uur. Maar de gemeente weigert mee te denken met deze ondernemer met zijn acht medewerkers. Dat is toch volstrekt onbegrijpelijk.”

Lees verder in De Telegraaf van vandaag.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.8 °C
ZW4
Beurs AEX
AEX 522.22
+ / - -0.77%