Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Ontreddering door hoogwater Slenaken

29 JUL 2012

SLENAKEN - Ger de Groen van restaurant de Boswachter in Slenaken zat zaterdagavond rond elf uur televisie te kijken met zijn vrouw Joyce, toen Ger iets meende te horen in de kelder. Hij nam poolshoogte, maar zag niets. Tot hij buiten ging kijken en een wild stromende rivier zag. Tien minuten later stond de kelder blank.

Foto: Mike van Minnen

Een zeer snel stijgende Gulp zorgde voor paniek in Slenaken. Auto's werden meegesleurd door de woeste stroom, schapen in een naburige wei kwamen om het leven. Het water richtte in luttele minuten voor meer dan 100.000 euro schade aan in restaurant de Boswachter. „Ik had tranen in mijn ogen toen ik zag wat er gebeurd was”, vertelt Ger. „Mijn hele keuken naar de haaien, alle porselein kapot, het licht viel uit, en zelfs een 500 kilo zware werkbank in de kelder was door het water op zijn kop gezet.”

Het water stond tot aan het plafond in de kelder, waardoor de houten vloer van de woonkamer bol kwam te staan. „De schade is dus nog veel groter. Ik weet niet wanneer ik weer kan openen. Dit gaat zeker een maand duren.” In het aangrenzende hotel Slenaker Hof is de eigenaresse druk in de weer met het wegvegen van het water uit de keuken. Haar 36 gasten in het volgeboekte hotel willen zondagochtend tenslotte een ontbijt. Ze noemde het gebeuren een drama. Meer wil en kan ze niet zeggen, het water moet haar hotel uit.

Buiten staat meubilair, door de golf meegedragen. De eigenaar van een naburig hotel, hoog gelegen op de Epenerberg, kwam kijken of hij kan helpen. „Ik kreeg een paniektelefoontje, alles loopt onder water, de meubels drijven weg!”, stelde hij. „We zijn direct gekomen. Als we in de ochtend iets kunnen doen om mensen onder te brengen, doen we dat. In dit soort situaties moet je elkaar immers helpen.” Mensen uit het dorp zeggen dat het water nog nooit zo'n verwoesting heeft aangericht. In de jaren '90 van de vorige eeuw was er ook al eens hoog water geweest, maar niet zo hoog en niet zo heftig.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.1 °C
ZZW3
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - 0.0%