Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Vertrouwen politici naar dieptepunt

14 MEI 2009

Het vertrouwen in politici is de afgelopen vijf jaar gedaald tot een absoluut dieptepunt. Ze hebben autoverkopers verdrongen van de laatste plek op de lijst van meest betrouwbare beroepsgroepen.

Artsen, brandweermannen en vliegtuigpiloten verdienen onze voorkeur en zijn koplopers als het om ons vertouwen gaat. Dit blijkt uit European Trusted Brands onderzoek 2009 van uitgeverij Reader's Digest.

Politici afgedaan

Politici hebben afgedaan bij het grote publiek. Slechts 12% van de Nederlandse bevolking heeft nog vertrouwen in de staatsvertegenwoordigers. Ook een instantie als de overheid krijgt ervan langs; 56% van de ondervraagden geeft aan minder vertrouwen in de autoriteiten te hebben dan vijf jaar geleden.

“De overheid levert niet datgene waar burgers behoefte aan hebben,” verklaart trendwatcher Adjiedj Bakas de slechte scores. “We kampen met structurele problemen, maar er komen geen structurele oplossingen. Niet vanuit Nederland en niet vanuit Europa. Dat leidt tot ergernis en wantrouwen in het Nederlands kabinet en in de EU. Er zal een nieuwe generatie politici aan te pas moeten komen om het vertrouwen te herstellen,” aldus Bakas.

Sprookje van brandweermannen

Uitzondering op de negatieve teneur is het vertrouwen in medewerkers in de zorg. Gemiddeld heeft negen van de tien consumenten vertrouwen in artsen en verpleegkundigen. De echte koplopers zijn brandweermannen en vliegtuigpiloten. In beide beroepen heeft meer dan 90 procent van de ondervraagden vertrouwen.

Reden voor deze hoge score is het belang dat de mensen hechten aan de onmisbaarheid van het beroep. Mensen hebben het gevoel dat ze een politicus wel kunnen missen, maar een goede piloot is van levensbelang. “Niet voor niets willen alle jongetjes op de basisschool brandweerman of piloot worden. Er hangt een hoop geheimzinnigheid omheen. We zien brandweermannen en piloten zelden in actie,” legt Bakas uit. “Zo wordt het sprookje in stand gehouden.”

Status bankiers gedaald

Vertrouwen is het fundament voor economisch en maatschappelijk handelen. Door de economische crisis hebben bankiers en financieel adviseurs hun krediet grotendeels verspeeld. Slechts 18% van de consumenten heeft nog vertrouwen in de verrichtingen van deze beroepsgroep. Daarmee is hun status gedaald tot hetzelfde niveau als voetbalspelers.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.6 °C
W3
Beurs AEX
AEX 519.39
+ / - -0.21%