Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Spaans vakantiehuis voor een prikje

14 APR 2009 Jeroen van der Weijden

Marbella - Nederlanders die dromen van een vakantiehuis aan een van de Spaanse costa's, kunnen nu hun slag slaan.

Door de wereldwijde economische crisis en het in elkaar storten van de huizenmarkt in Spanje, liggen de koopjes voor het oprapen. Spaanse banken lenen geen geld meer uit, maar dumpen (vakantie)huizen van mensen die hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Volgens onroerendgoedadviseur Michel Geutjes van LandCapital moet je wel over cash geld beschikken om voor een prikkie een huis onder de Spaanse zon te kunnen kopen. Geutjes: "Spaanse banken willen juist nu geld en zekerheid. Kun je dat bieden, dan word je met open armen ontvangen."

Geutjes was een van de sprekers op een themamiddag van de 'Marbella Dutch Business Club' over de onroerendgoedmarkt in Spanje. Hij bemiddelt tussen kopers en banken.

"Een villa in Marbella die in 2005 getaxeerd was voor 1.8 miljoen euro, was onlangs bij de bank te koop voor 497.500 euro", vertelt hij. "Dat was namelijk de financiering die op de woning rustte. De eigenaren hadden zeven maanden hun hypotheek niet betaald en dan kan de bank de hypotheekschuld doorverkopen en heb je een vordering op de schuldenaar met als zekerheid het onroerend goed." Een ander voorbeeld van Michel Geutjes is een villa eveneens in Marbella, dat in 2006 getaxeerd was op 1.430.000 euro, dat de bank pas geleden voor 650.000 euro van de hand deed. "De bank had hierbij het huis via een veiling al in bezit." Maar het kan nog goedkoper.

Hypotheek

Michel Geutjes: "Neem dit appartement aan het strand in Marbella. In 2002 getaxeerd voor 180.000 euro, nu ongeveer 350.000 euro waard, maar via de bank te koop voor 72.000 euro. Je neemt de hypotheek over en kan het appartement daarna via juridische wegen in bezit krijgen. Dat kan wel een paar maanden duren."

Een ander voorbeeld is een appartement eveneens aan het strand, maar dan in Estepona, een badplaats nabij Marbella. Geutjes: "In 2001 werd het getaxeerd voor 323.000 euro, maar nu zal het ongeveer 650.000 euro waard zijn. Als je de hypotheekschuld van 83.852 euro overneemt, kun je ook dit appartement voor datzelfde bedrag in bezit krijgen." Geutjes geeft toe dat veel taxaties de laatste jaren in populaire badplaatsen in Spanje niet reëel waren. "Er werd vaak veel te hoog getaxeerd. Je kocht een appartement voor 300.000 euro en op het taxatierapport stond 400.000 euro. Ja, zo word je op papier snel rijk. Maar dat neemt niet weg dat er nu legio buitenkansjes zijn voor wie in Spanje wil kopen. De enorme luchtbel die mede door de banken zelf is gecreëerd, is doorgeprikt."

Volgens Michel Geutjes is deze huizenhandel wel van tijdelijke aard: "Zodra de banken zelf weer geld uit de markt kunnen halen, zouden ze wel gek zijn om huizen op de markt te dumpen. Ook is deze handel zeer specifiek en dus niet voor iedere koper geschikt."

Pond

Volgens makelaar Tom van Wees van Very Good Estates zijn het vooral veel Engelsen en Ieren die noodgedwongen van hun vakantiehuizen in Spanje af moeten: "Zij streken de laatste jaren massaal neer aan de costa's en kochten aan de lopende band huizen en appartementen. Een voor hen zelf en een tweede als belegging. Door de destijds sterke pond ten opzichte van de euro en de overwaarde op hun huis in Engeland, was het gunstig om te kopen. Voor velen pakte dit goed uit, maar de klappen vallen bij mensen die de laatste jaren te hoog instapten. Hun huizen zijn nu vaak aanzienlijk minder waard en ze kunnen de hypotheek niet meer opbrengen."

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.8 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 527.78
+ / - -0.05%