Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Verzet groeit tegen slimme energiemeter

30 MRT 2009 Germa Graveland

DEN HAAG, maandag - De nieuwe digitale energiemeter dreigt op straffe van een fikse boete verplicht te worden gesteld, tot grote woede van de Consumentenbond. Het apparaat zou namelijk ook nog grote nadelen kennen.

Zo krijgen netbeheerders als Continuon en Essent Netwerk zeer nauwgezette privé-informatie over burgers via de meter binnen. Ook verbruikt de stroomteller zelf stroom. Bovendien klagen consumenten dat het apparaat niet in staat is meteen terug te draaien bij huishoudens die bijvoorbeeld via zonnepanelen zelf elektriciteit opwekken.

De Eerste Kamer stemt morgen over het voorstel van minister Van der Hoeven (Economische Zaken) om alle analoge energiemeters in zes jaar verplicht te laten vervangen door digitale energiemeters. Instemming door de Eerste Kamer is nog niet zeker, aangezien invoering eerder al op kritiek stuitte.

Van der Hoeven zei toen met de netbeheerders te gaan praten om iets te regelen voor weigerende consumenten. Zij dacht aan het 'Zweedse model', waar iemand die een digitale meter weigert na een afkoelingsperiode nog eens wordt benaderd. Afsluiting van elektriciteit en gas mag in elk geval niet. Dat is voor de Consumentenbond niet genoeg. "Er staat in het wetsvoorstel dat de netbeheerder aangifte kan doen als iemand geen digitale meter wil. Dan kan er strafvervolging worden ingesteld met als gevolg een boete van maximaal 17.000 euro, een taakstraf of zes maanden gevangenis", aldus een woordvoerder.

Volgens het ministerie gaat het dan om de strafwetgeving bij economische delicten en is het 'niet reëel dat dat wordt opgelegd'. Voorstanders wijzen er op dat de dagelijkse stroom- en/of gasmeterstanden straks op afstand en zeer gedetailleerd uitgelezen kunnen worden. Bedoeling is energieverspilling te beperken.

Tegenstander de Consumentenbond vindt dat geen reden om weigeraars tot criminelen te bombarderen. "Ook netbeheerders kunnen voortaan zien wanneer iemand douchet en hoe warm. Of hij een magnetronmaaltijd nuttigt, zelf kookt en of het toilet een grote boodschap moet verwerken."

Eerder bleek al uit een privacytoets van de Universiteit van Tilburg dat de invoering van de slimme energiemeter in strijd was met het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. Op www.wijvertrouwenslimmemetersniet.nl hebben inmiddels al ruim 14.000 mensen een petitie getekend waarin de Eerste Kamer wordt opgeroepen niet in te stemmen met het wetsvoorstel.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.5 °C
W4
Beurs AEX
AEX 519.5
+ / - +0.02%