Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Partijvoorzitter Ruth Peetoom en CDA-lijsttrekker en politiek leider Sybrand Buma tijdens de presentatie van het CDA verkiezingsprogramma.
Partijvoorzitter Ruth Peetoom en CDA-lijsttrekker en politiek leider Sybrand Buma tijdens de presentatie van het CDA verkiezingsprogramma.
Foto: ANP

Suikerbelasting in programma christendemocraten

CDA terug naar bekende waarden

12 OKT 2016 Parlementaire Redactie

Den Haag - Het CDA grijpt in zijn verkiezingsprogramma terug naar bekende waarden die we nog kennen uit de tijd van Jan Peter Balkenende. In Keuzes voor een beter Nederland zetten de christendemocraten zaken als tradities, familie, gezin en zorg voor elkaar weer bovenaan de agenda.

„Dit verkiezingsprogramma zoekt voorbij de symptomen naar de diepere oorzaak van de onvrede en zorgen”, zegt partijleider Sybrand Buma. „In onze visie ligt die oorzaak in de eerste plaats in het doorgeslagen individualisme in deze tijd. Het idee dat we er allemaal beter van worden als iedereen maar het beste voor zichzelf kiest, is niet waar. Integendeel. Vrijheid zonder verantwoordelijkheid leidt tot egoïsme, polarisatie en het recht van de sterkste.”

Buma erkent dat het pamflet een andere toon aanslaat dan het CDA de afgelopen jaren deed, toen sociaal-economische problemen de politieke agenda in Den Haag beheersten.

Er wordt nauwelijks iets teruggedraaid van wat VVD en PvdA tijdens hun regeerperiode hebben doorgevoerd. Dat is niet zo vreemd, want het CDA stemde als oppositiepartij vaak mee met de voorstellen van de coalitie. Wel wil het CDA af van het leenstelsel voor bachelorstudenten.

Suikerbelasting

De partij wil een zorgbonus invoeren voor familieleden die mantelzorg verlenen aan hun naasten. Ook moet er een suikerbelasting komen om gezonder leven te stimuleren en worden peuterspeelzaal en kinderopvang tot een voorschool samengevoegd. Verder komt er als het aan het CDA ligt één basisverzekering voor werkenden, zowel voor werknemers als voor flexwerkers.

Over de toekomst van het pensioenstelsel is de partij vaag. Er wordt gepleit voor een ’meer persoonlijk pensioen waarbij veel beter inzichtelijk is wat ieder deelnemer aan het eind van de rit overhoudt’. Veel wordt verwacht van het verbeteren van communicatie van pensioenfondsen. „Onder voorwaarden wordt het mogelijk dat mensen bij uitkering van hun pensioen kunnen kiezen in uitgaven voor hun pensioen, het eigen huis of uitgaven voor pensioen en zorg”, vermeldt het partijprogramma. Daarmee wordt bedoeld dat mensen straks zouden mogen beslissen om een deel van hun totale opgebouwde pensioen direct op te nemen om bijvoorbeeld hun hypotheek af te lossen.

Defensie

Defensie krijgt er geld bij, maar hoeveel wordt in het midden gelaten. „Investeren in Defensie is een noodzaak”, zegt de partij die er in Rutte-I zelf het mes in zette. Het CDA wil de komende kabinetsperiode ’streven’ naar het Europees gemiddelde dat wordt uitgegeven aan Defensie. Het halen van de NAVO-norm van twee procent van het bbp wordt de komende jaren onhaalbaar geacht.

De christendemocraten maken korte metten met de ’peperdure’ banenplannen van PvdA-minister Lodewijk Asscher en pleiten voor het schrappen van regels en uitdelen van lastenverlaging om de werkloosheid aan te pakken: „Het enige recept dat echt werkt voor meer banen.”

Het CDA wil ook het kiesstelsel aanpassen. Zo moeten mensen de gelegenheid krijgen om in de stembus bij landelijke verkiezingen voor een regionale kandidaat te stemmen. Daarnaast moet er een kiesdrempel komen, om verdere versplintering van het politieke landschap tegen te gaan. Het CDA wil af van het raadgevend referendum, omdat daarmee het cynisme in de politiek zou groeien.

Hypotheekrenteaftrek

Een verdere beperking van de hypotheekrenteaftrek komt er wat Buma betreft niet. Hij neemt wel afscheid van de samenvoeging van het ministerschap van Economische Zaken en Landbouw. Er moet weer een aparte minister komen voor de boeren, vindt het CDA. Ook een minister voor Familie en Gezin wordt bepleit.

De CDA-leden kunnen de komende weken nog aanpassingen aan het programma doen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.9 °C
WZW5
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%