Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

De activiteiten van haatsjeik Fawaz Jneid liggen volgens een woordvoerder van Van Aartsen onder een vergrootglas.
De activiteiten van haatsjeik Fawaz Jneid liggen volgens een woordvoerder van Van Aartsen onder een vergrootglas.
Foto: ANP

Schilderswijk vreest ergste voor kwetsbare jongeren

Haatsjeik terug in hofstad

09 DEC 2016 Marieke van Essen

DEN HAAG - De omstreden haatsjeik Fawaz Jneid heeft voet aan de grond weten te krijgen in Den Haag. Tot grote afkeer van buurtbewoners bouwt de wegens shariahuwelijken veroordeelde imam aan een moskee op de grens van de wijken Transvaal en de Schilderswijk.

„Wij willen deze salafistische prediker hier niet”, aldus een bewoner die uit angst anoniem wil blijven. „Hij is gif voor de jongeren in deze buurt, die snel te beïnvloeden zijn.”

Op een steenworp afstand van de nieuwe moskee aan de Cillierstraat staat een groot aantal scholen, waaronder een school voor zeer moeilijk lerende kinderen. Ook daar moeten ze niks hebben van de haatimam. „Een moskee zo dicht bij leerlingen die aangemerkt staan als kwetsbaar, voorspelt niet veel goeds”, aldus een docent.

Soulmate

Volgens goed ingevoerde bronnen in de Schilderswijk is de omstreken sjeik ’een soulmate’ van de radicale Marokkaans-Nederlandse haatprediker El Alami Amaouch, die vorige maand België uit werd gezet en plannen zou hebben eveneens neer te strijken in de Schilderswijk. De rondreizende prediker, ook wel bekend als Alami abu Hamza, zit nu in Marokko. „Zijn Nederlandse vrouw komt hier uit de buurt. Iedereen is bang dat Fawaz en Alami gaan samenwerken. Het zijn soulmates.”

De in Leidschendam woonachtige Fawaz werd in 2014 na een golf van schandalen uit de salafistische As- Soennah-Moskee in de hofstad gegooid. Zo werd de imam veroordeeld voor het afsluiten van illegale sharia-huwelijken en wenste hij cineast Theo van Gogh vlak voordat die werd vermoord een ongeneeslijke ziekte toe.

De gemeente is op de hoogte van de komst van de moskee en zegt ’er bovenop te zitten’. „Zoals bekend liggen de activiteiten van Fawaz onder een vergrootglas”, aldus de woordvoerder van burgemeester Van Aartsen. „Wij, OM, politie en de positieve krachten in de buurt houden hem nauwlettend in de gaten.”

Spoeddebat

UPDATE: De Haagse PVV-fractie heeft na de onthulling door de Telegraaf vrijdagavond een spoeddebat aangevraagd. „De veiligheid is in het geding. De gemeente moet dan ook alle registers opentrekken om deze haatiman en zijn moskee weg te krijgen”, zegt raadslid André Elissen.

Het CDA noemt de komst van Fawaz Jneid ’slecht voor de wijk’. „Wij schrikken hier van. Ook de samenwerking met de Belgische imam betekent weinig goeds”, zegt fractievoorzitter Daniëlle Koster. De partij noemt het een goed teken dat de buurt zich verzet tegen de komst van de haatsjeik.

Staatsgevaarlijk

De VVD vindt dat de gemeente alles in het werk moet stellen ’om deze gast buiten de stad te houden’. „Fawaz Jneid is naar onze mening staatsgevaarlijk en hangt waarden aan die compleet tegengesteld zijn aan de onze’’, zegt fractievoorzitter Martin Wörsdörfer.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.6 °C
WZW2
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%