Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

Belastingdienst vernietigt kentekenfoto’s

28 JUN 2017

DEN HAAG - De Belastingdienst heeft alle centraal opgeslagen beelden vernietigd van ANPR-camera’s die kentekens van auto’s registeren. Dat heeft staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën woensdag bekendgemaakt. De gegevens werden systematisch verzameld en jarenlang bewaard.

De beelden - en ook de metadata zoals plaats en tijd - zijn vernietigd naar aanleiding van een uitspraak van de Hoge Raad. Die bepaalde in februari dat de fiscus het recht niet heeft om de foto’s te gebruiken voor het aantonen van privégebruik van auto’s van de zaak. De privacy van burgers was in het geding. Die konden namelijk stelselmatig en gestructureerd worden gevolgd.

Eerder werd al bekend dat de Belastingdienst geen nieuwe gegevens meer kreeg uit de camera’s van de politie.

Registratie

De ANPR-camera’s (Automatic Number Plate Recognition) registreren per maand miljoenen kentekens. De politie gebruikt de informatie onder meer voor de opsporing van gezochte personen.

In de toekomst wil de Belastingdienst wel weer gebruik gaan maken van camerabeelden voor controles op onder meer de motorrijtuigenbelasting. Daarvoor moet wel eerst de vernietiging van de beelden worden versneld, zodat die niet te lang opgeslagen blijven. De Belastingdienst gaat hierover overleggen met de Autoriteit Persoonsgegevens.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.0 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 529.48
+ / - +0.32%