Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Il dood

De leider van de streng-stalinistische republiek Noord-Korea, Kim Jong-il, is overleden. De 'Grote Leider' (69) is volgens staatsmedia overleden aan een hartstilstand, toen hij in een trein onderweg was op een van zijn vele reizen door het land.

De overleden Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-il
De overleden Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-il
Foto: Reuters
Foto: AFP
Foto: AP
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: AP

Sinds de dood van de dictator is zijn zoon Kim Jong-un aan de macht. Hij zal zijn macht moeten delen met een oom en met het leger. Dat houdt een verandering in van een solistisch leiderschap naar een meer collectieve aanpak. Kim Jong-un is een twintiger die pas sinds kort wordt klaargestoomd voor het leiderschap. Er werd dan ook getwijfeld of hij de verantwoordelijkheid van zijn vader wel kan overnemen. Ook wordt gevreesd dat het leger zijn autoriteit niet accepteert.

De oom die de nieuwe leider moet gaan 'helpen' is de 65-jarige Jang Song-thaek, de zwager van Kim Jong-il. Hij was al de tweede man van de belangrijke Nationale Defensie Commissie, die de afgelopen jaren door Kim Jong-il werd geleid. Volgens kenners heeft Jang de afgelopen jaren al veel zaken waargenomen voor de Noord-Koreaanse leider.

Burgers in tranen

Het communistische land heeft gevoel voor drama. Staatsmedia meldden dat toen Kim Jong-Il overleed, een sneeuwstorm opstak en het ijs scheurde rond de heilige plaats waar hij is geboren. De staatstelevisie toonde beelden van inwoners die huilden voor portretten van de leider, hun lichamen schokten van het kennelijk ondraaglijke verdriet. Volgens professor Kim Young-soo van de universiteit in het Zuid-Koreaanse Seoul hebben Noord-Koreanen te horen gekregen dat ze drie maal per dag moeten treuren om de overleden leider. De rouw zijn een test voor de trouw aan de communistische dynastie.

Verering

Kim Jong-il werd in zijn land – weer volgens staatsmedia – gezien als niets minder dan een genie. Middels een levenslange propagandacampagne werd het ene na het andere ongelofelijke ‘feit’ over de Dierbare Leider verspreid. Zo zou hij ’s werelds beste golfer zijn geweest, gold hij als mode-icoon en hoefde hij nooit naar de wc. Kim zou bij zijn eerste partijtje golf 11 holes-in-one hebben geslagen, wat zelfs Tiger Woods niet was gelukt. Kenmerkend zijn de foto’s van de dictator waarop hij bedachtzaam naar iets wijst. Kim Jong-il die een fabriek bezoekt, Kim Jong-il in een winkelcentrum, Kim Jong-il tijdens een inspectie van het leger: zijn publieke leven bestond vooral uit strak geregisseerde demonstraties van de betrokkenheid van de Dierbare Leider bij het gewone volk.

Harteloos beleid

Het stalinistisch bewind van Kim Jong-il wordt door velen beschouwd als harteloos. In de jaren negentig stierven naar schatting 1 miljoen mensen de hongerdood, maar hij vond toch geld om het leger te versterken. Het atoomprogramma leidde tot allerlei sancties. Vele inwoners verdwijnen in gevangenkampen, terwijl persoonsverheerlijking van de leider en zijn vader verplicht is. Vlak nadat Noord-Korea bekendmaakte dat hun leider is overleden, wordt een raket voor de korte afstand gelanceerd.

Roep om opstand

Regelmatig zijn er incidenten met Zuid-Korea. Sinds de jaren '50 zijn ze officieel in oorlog met elkaar. Af en toe lopen de spanningen tussen de buurlanden hoog op. Noord-Koreaanse vluchtelingen lieten daags na de dood van de leider ballonnen met 200.000 pamfletten op naar hun thuisland. In de tekst wordt opgeroepen om in opstand te komen tegen het Noord-Koreaanse regime. De vluchtelingen verstuurden hun boodschap naar het geïsoleerde land vanuit het vrije Zuid-Korea.

Zorgen

Noord-Korea is de laatste communistische dynastie ter wereld. Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken noemt na de bekendmaking van de dood dat Kim Jong-il “een dictator van de ergste soort” was. Rosenthal maakt zich, net als de rest van de internationale gemeenschap, zorgen over de gevolgen van de machtswisseling in Noord-Korea na de dood van Kim Jong-il. „Het is de vraag wat er nu gebeurt achter de schermen en of dit tot een machtsverschuiving leidt. We moeten rekening houden met het risico van nieuwe spanningen in de regio”. Noord-Korea vormt volgens hem een bedreiging voor de internationale vrede en stabiliteit, omdat het land over kernwapens zegt te beschikken.

Kort na het overlijden van hun leider is het land helemaal op slot gegaan: miemand mag erin, niemand mag eruit. Het is een groot mysterie wat daar gebeurt, en dat maakt andere landen nerveus.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
10.8 °C
W1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%
Meer Premium