Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Hersenschade zorgt voor enorm rouwproces'

24 FEB 2012

UTRECHT - Een familie maakt een enorm rouwproces door, als blijkt dat hersenletsel bij een familielid ernstige gevolgen heeft. Als de schade inderdaad massief is en het leven zwaar wordt aangetast, stellen veel familieleden dat het achteraf wellicht beter was geweest als de patiënt was overleden. Dat stelt revalidatiearts Pauline Hoenderdaal vrijdag.

Prins Constantijn, Koningin Beatrix, prinses Margriet, Mabel en prins Willem-Alexander verlaten vrijdagmiddag het ziekenhuis in Innsbruck na een bezoek aan prins Friso.
Prins Constantijn, Koningin Beatrix, prinses Margriet, Mabel en prins Willem-Alexander verlaten vrijdagmiddag het ziekenhuis in Innsbruck na een bezoek aan prins Friso.
Foto: AFP

Hoenderdaal is bestuurslid bij de Vereniging Cerebraal, een platform voor mensen met niet-aangeboren hersenschade en direct betrokkenen. Aan de hand van de informatie van de behandelend artsen in Oostenrijk vreest zij dat er door zuurstoftekort blijvend veel schade aan de hersenen van prins Friso zal zijn.

„Het is mogelijk dat blijkt dat de prins hersendood is. Dat blijkt binnen enkele weken als op een EEG geen activiteit is gemeten. Een coma duurt namelijk nooit veel langer dan 3 weken. Dan moet blijken of er sprake is van een vegetatieve toestand of dat men zich moet afvragen of er wel sprake van leven is”, legt Hoenderdaal uit. Bij een vegetatieve toestand is er geen reactie van de patiënt op prikkels, maar er is wel een spontane hartslag en de patiënt ademt zelf. Binnen enkele maanden moet dan blijken of de patiënt weer bij bewustzijn kan komen.

 

Menswaardig bestaan

„Als de patiënt echter in vegetatieve status blijft of ernstig beperkt doorleeft, is er geen 'menswaardig bestaan'. De familie moet dan bepalen wat de patiënt had gewild”, zegt Hoenderdaal. Voor de familie is het rouwproces in zo'n geval enorm. „Je moet gaan praten en wennen aan het idee. Of bedenken of de patiënt zelf zou kiezen voor euthanasie. Veel mensen hebben daar hulp bij nodig, want het is ontzettend moeilijk voor een familie”, aldus Hoenderdaal. „Voor kinderen is het in eerste instantie onbegrijpelijk. Vaak houden ze er een trauma aan over, al gaan ze uiteindelijk wel hun eigen weg.”

Uit de ervaring bij de Vereniging Cerebraal blijkt dat veel familieleden achteraf zeggen dat een overlijden beter was geweest. Ook dan is er een rouwproces, maar het hoofdstuk is wel afgesloten.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
22.4 °C
O2
Beurs AEX
AEX 519.93
+ / - +0.62%