Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Foto: ANP

Woensdag dag van nationale rouw

22 JUL 2014

DEN HAAG - Woensdag zal een dag van nationale rouw zijn. Dat heeft het ministerie van justitie en veiligheid laten weten.

Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima en premier Mark Rutte bij het vertrek na de besloten bijeenkomst nabestaanden MH17.
Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima en premier Mark Rutte bij het vertrek na de besloten bijeenkomst nabestaanden MH17.
Foto: ANP

De eerste lichamen van slachtoffers van rampvlucht MH17 komen woensdag aan in Nederland. De twee vliegtuigen met stoffelijke overschotten aan boord worden rond 16.00 uur op het vliegveld van Eindhoven verwacht. Daar zullen nabestaanden, koning Willem-Alexander, koningin Maxima, premier Rutte en vice-premier Asscher aanwezig zijn. De landing wordt gemarkeerd met een trompetsignaal en daarna wordt een minuut stilte in acht genomen. ,,Iedereen kan zich hierbij aansluiten", aldus het ministerie.

Halfstok

Als onderdeel van de dag van nationale rouw zullen alle vlaggen op overheidsgebouwen halfstok hangen. Ook kunnen op verschillende momenten gedurende de dag klokken worden geluid. Het ministerie adviseert dit met name 5 minuten voor aankomst van de vliegtuigen met slachtoffers te doen.

Het skûtsjesilen start in verband met de dag van nationale rouw morgen een half uur eerder. Na de finish zullen de schepen een teken van rouw tonen, waarschijnlijk in de vorm van een vlag die aan een stok halverwege de mast omhoog wordt getrokken, zo heeft het SKS zojuist besloten.

12.6 °C
NNW4
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 437.91
+ / - +1.23%