Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Eurlings beste minister; Vogelaar slechtste

KABINET KRIJGT EEN 3

15 DEC 2007

Dat het kabinet-Balkenende IV niet erg populair is, mag geen geheim zijn. Maar dat de deelnemers aan onze Stelling van de Dag zo vernietigend uithalen naar de coalitieregering is opmerkelijk. Over 2007 krijgt het kabinet als rapportcijfer gemiddeld een 3 van de 2380 ondervraagden.

Jan Peter Balkenende heeft het zwaar te verduren in de commentaren van de ondervraagden. „Hij is duidelijk niet de kapitein op het schip. In moeilijke kwesties laat hij het afweten en hij is ook niet in staat het schip op koers te houden. In dit soort gevoelige coalities mis ik de hand van de meester (Lubbers)”, reageert een tegenstander van de stelling. „Het is als met Oranje. Er zit in deze ploeg geen elan of noem het bestuurlijke vreugde. We hobbelen van crisis naar crisis. Balkenende is net Van Basten: vanaf de zijlijn toekijken en vooral niet ingrijpen als het mis gaat”, valt een andere scepticus bij.

Toekomstvisie

Toch heeft de geplaagde premier ook nog vrienden: „Jan Peter Balkenende verdient de titel ’beste politicus van het jaar’ vanwege zijn onverstoorbaarheid en toekomstvisie op een beter Nederland. Zijn beleid zet ons land steviger op de wereldkaart”, schrijft een fan. „Voor mij is hij de winnaar omdat hij constant moet jongleren in een dubbele spagaat op spekglad ijs. Hij blijft ondanks alles ongeschonden overeind”, schrijft een andere voorstander van de stelling.

Op de vraag wie de beste minister was het afgelopen jaar, komt Camiel Eurlings (Verkeer en Waterstaat) als hoogste uit de bus met 13 procent, gevolgd door Jan Peter Balkenende (Algemene Zaken) met een procentje minder en Ernst Hirsch Ballin (Justitie) op de derde plaats met 6 procent. De slechtste minister was dit jaar volgens de deelnemers Ella Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) met 27 procent. Wouter Bos doet het niet veel beter volgens 26 procent en Jan Peter Balkenende krijgt van 22 procent een onvoldoende.

Staatssecretarissen

En dan de staatssecretarissen. Ahmed Aboutaleb (Arbeidsmarktbeleid) mag zich dit jaar de beste staatssecretaris noemen, vindt 10 procent. Op twee staat de inmiddels afgetreden Cees van der Knaap (Defensie) met 9 procent, gevolgd door Sharon Dijksma (Onderwijs) met 7 procent. Als het aan bijna een derde van de deelnemers ligt, is dit jaar de slechtste staatssecretaris Nebahat Albayrak (Vreemdelingenzaken). Zo’n 12 procent geeft Sharon Dijksma een dikke onvoldoende en Tineke Huizinga (Verkeer en Waterstaat) mag van 7 procent haar spullen pakken.

De meest opvallende bewindspersoon in 2007 was wederom Ella Vogelaar (29 procent). De titel van minst opvallende minister of staatssecretaris viel te beurt aan Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) en Frank Heemskerk (Buitenlandse Handel) met elk 22 procent. Heemskerk heeft echter een goed excuus, want met zijn portefeuille is hij vrijwel altijd in het buitenland.

Fractieleiders

Wie was volgens u in 2007 de beste fractieleider in de Tweede Kamer? Volgens 31 procent is dat Geert Wilders van de PVV. Op twee komt Rita Verdonk van de Groep Verdonk (Trots op Nederland) met 29 procent en de derde plaats is voor Jan Marijnissen van de SP met 9 procent. De slechtste fractieleider het afgelopen jaar is volgens 24 procent Mark Rutte van de VVD. Marianne Thieme van de Partij van de Dieren schiet volgens 18 procent zwaar tekort en Jacques Tichelaar van de PvdA kan het in de ogen van 16 procent van alle ondervraagden ook niet goed doen.

Rita Verdonk geniet ook het meeste vertrouwen van de deelnemers. Een op de drie zou blind van haar een auto durven te kopen. De politicus die het meeste wordt gewantrouwd, is Wouter Bos. Zo’n 43 procent van de deelnemers zal absoluut geen auto van hem kopen.

Maandag is er weer een Stelling van de Dag. U kunt er aan meedoen van 11.30 tot 15.30 uur via www.telegraaf.nl of www.wuz.nl.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.9 °C
ONO3
Beurs AEX
AEX 528.86
+ / - +0.2%
Meer Premium