Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

Opening nieuw vliegveld Berlijn uitgesteld

08 MEI 2012

BERLIJN - De opening van het nieuwe vliegveld Berlin-Brandenburg bij Berlijn is uitgesteld. Dat liet luchthavenchef Rainer Schwarz dinsdag op een persconferentie weten. Wegens problemen met de veiligheidssystemen duurt het zeker tot na de zomer voordat de luchthaven operationeel is. De opening stond aanvankelijk gepland voor 3 juni.

Vliegveld Berlin-Brandenburg
Vliegveld Berlin-Brandenburg
Foto: AFP

Klaus Wowereit, burgemeester van Berlijn, sprak van een slechte dag voor het vliegveld, de inwoners van Berlijn en toeristen die de Duitse hoofdstad willen bezoeken. Hij stelde dat de afgelopen maanden „al het mogelijke gedaan is” om de opening op 3 juni te halen.

De nabije oude vliegvelden blijven voorlopig open. De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa liet al weten geen problemen te voorzien en gewoon volgens schema te zullen gaan vliegen.

Volgens Renate Künast, fractievoorzitter van de Groenen in de Bondsdag, kenmerkt het project zich al sinds het begin door fouten, pech en een gebrek aan geld. De voorzitter van de Industrie- en Handelskamer van Potsdam, Victor Stimming, vreest voor het imago van de regio. Hij noemde de uitgestelde opening een „zeer, zeer pijnlijke situatie”.

Het vliegveld, dat naar oud-bondskanselier en oud-burgemeester van Berlijn Willy Brandt zal worden genoemd, moet uiteindelijk ruim 27 miljoen passagiers per jaar gaan verwerken en vervangt de oude luchthavens Schönefeld en Tegel, die na de ingebruikname dichtgaan.

-2.2 °C
O2
Beurs AEX
AEX 449.6
+ / - -0.88%