Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Italianen gokken er lustig op los

13 MRT 2012

ROME - De economische recessie en zware bezuinigingen van overheidswege weerhouden de Italianen niet van het gokken. Integendeel: de gokmarkt, toch al één van de grootste ter wereld, is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Het levert de schatkist miljarden op, maar tegelijkertijd nemen de zorgen over gokverslaving toe.

Allicht in 2013 eerste stap privatisering.
Allicht in 2013 eerste stap privatisering.
Foto: ANP

In 2011 werd in Italië voor 79,9 miljard euro gegokt, een enorme toename ten opzichte van 2010 toen de Italianen in totaal 61,4 miljard euro besteedden aan loterijen, fruitautomaten en ander casinovertier.

De Italiaanse belastingdienst verdiende vorig jaar 9,2 miljard euro aan de gokindustrie. Dit jaar kan dit cijfer nog hoger uitvallen doordat de belasting op gokautomaten is verdubbeld.

Intussen nemen de zorgen over gokverslaving toe. „Mensen gokken meer tijdens de crisis”, zegt de directeur van een katholiek centrum voor verslavingszorg. „Mensen gaan gokken omdat ze ernaar verlangen om hun leven te veranderen.” Hij schat het aantal 'pathologische gokkers' in het land op 800.000.

Het gokken brengt de politiek in een spagaat: de overheid moet enorm bezuinigen om het begrotingstekort terug te brengen. De belastinginkomsten zijn dus welkom. Minister van Volksgezondheid Renato Balduzzi noemt het gokken echter een „sociale ziekte”. Zijn collega Andrea Riccardi van Internationale Samenwerking en Integratie heeft opgeroepen televisiereclames voor gokken te verbieden.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.4 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - 0.0%