Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Oostenrijker springt vanaf 22 km hoogte

16 MRT 2012

ROSWELL - Een Oostenrijker is erin geslaagd om vanaf 22 kilometer hoogte met een parachute terug op aarde te springen. Het is de hoogste sprong in circa 50 jaar. Alleen in de jaren zestig zijn een Rus en een Amerikaan vanaf grotere hoogte levend terug op aarde gekomen met een parachute.

De 42-jarige Felix Baumgartner uit Salzburg viel donderdag met een gemiddelde snelheid van 590 kilometer per uur vanuit een drukcapsule onder een heteluchtballon, meldde de Oostenrijkse krant Kronen Zeitung vrijdag. De sprong in een soort astronautenpak vond plaats in de Amerikaanse staat New Mexico. Exact 3 minuten en 33 seconden later was hij beneden.

De testsprong verliep vlekkeloos. Het grootste probleem was de kou. „Ik kon mijn handen nog amper bewegen. Daar moet ik nog aan werken”. Ook aan de hoogte moet hij nog wennen. „Toen ik na een tijdje het scherm wilde openen, merkte ik dat ik nog boven de 15 kilometer zat - in de doodszone.”

De waaghals beschouwt de sprong slechts als een oefening. Hij wil binnenkort het wereldrecord breken door vanaf 35,5 kilometer hoogte te springen. De huidige recordhouder Joseph Kittinger uit de VS (nu 83) is mentor van het stuntproject. Kittinger sprong in 1960 van ruim 31 kilometer hoogte.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.8 °C
O3
Beurs AEX
AEX 521.87
+ / - +1.0%