Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
premium

'Elektrische sigaret ook ongezond'

09 FEB 2010

SAN FRANCISCO - Nicotine is niet alleen verslavend, maar ook schadelijk voor de gezondheid. Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat nicotine kankerverwekkende stoffen veroorzaakt. Dat blijkt uit een onderzoek dat tot stand is gekomen in samenwerking met de Universiteit van Californië.

Foto: ANP

Bij het roken van een sigaret komt nicotine vrij in de vorm van damp. Deze damp hecht zicht aan de oppervlakte van meubels, tapijt, kleding en de menselijke huid en kan daar maanden blijven zitten. Wanneer het nicotineresidu reageert met de in gebouwen vaak aanwezige stof waterstofnitriet, vormen zich kankerverwekkende stoffen.

Elektronische nepsigaretten en gedoofde sigaretten zijn hierdoor ook gevaarlijk. Nepsigaretten golden als onschadelijk doordat ze alleen nicotine verspreiden en niet het giftige teer.

Blootstelling aan de kankerverwekkende stoffen gebeurt voornamelijk via het inademen van stof of via huidcontact met kleding en tapijt waarop nicotine zit. De onderzoekers vermoeden dat de 'derdehands' rook het gevaarlijkst is voor kleine kinderen.

Buiten roken maakt weinig verschil. De nicotine hecht zich immers aan kleding en de huid en kan op die manier naar binnen worden gebracht.

De uitkomst van het onderzoek is op de website van het Amerikaanse Proceedings of the National Academy of Sciences gepubliceerd.

Vaker Premium artikelen lezen?
Registreer en lees elke maand
15 Premium artikelen gratis!
Vaker Premium artikelen lezen?
Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
9.2 °C
W4
Beurs AEX
AEX 469.77
+ / - +0.66%