Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Regering Italië krijgt vertrouwen Kamer

06 DEC 2012

ROME - De Italiaanse regering heeft donderdag het vertrouwen van de Kamer van Afgevaardigden gekregen. 281 afgevaardigden stemden voor en 77 tegen. De partij Volk van de Vrijheid (PdL) van oud-premier Silvio Berlusconi onthield zich van stemming. Eerder had de partij de steun aan de regering van premier Mario Monti ingetrokken. Voordat in de Senaat werd gestemd over een motie van vertrouwen in de regering, verlieten de afgevaardigden van de partij de zaal.

Meeste Italianen willen van Monti af
Foto: ANP

De PdL noemde het verlaten van de Senaatszaal een demonstratie van afkeuring van het economisch beleid van de regering. Het zou geen poging zijn geweest vervroegde verkiezingen uit te lokken.

Hoewel de stap van de PdL niet direct de regering ertoe zal dwingen op te stappen, heeft de centrumlinkse Democratische Partij (PD) al gezegd dat ze president Giorgio Napolitano zal vragen het parlement te ontbinden en vervoegde verkiezingen uit te schrijven. De Italianen zouden dan iets eerder naar het stemlokaal gaan, want volgens plan worden er komend voorjaar verkiezingen gehouden.

President Giorgio Napolitano (87) riep het buitenland en de beleggers op zich niet te laten afschrikken door de politieke problemen. „Zelfs buiten Italië kunnen mensen begrijpen dat de politieke spanningen kort voor verkiezingen oplopen, zonder dat er paniek ontstaat over de kracht van de instituties van het land”, zei de president. Hij pleitte voor een ordelijke en rustige aanloop naar de verkiezingen.

De beurs in Milaan reageerde negatief op het nieuws over de houding van de PdL. De graadmeter van de beurs in Milaan daalde 0,8 procent, terwijl de graadmeters in andere landen stegen. De rente op 10-jarige Italiaanse staatsobligaties steeg 13 basispunten tot 4,57 procent.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.4 °C
W3
Beurs AEX
AEX 519.36
+ / - -0.48%