Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Canada geeft het op met JSF'

07 DEC 2012

OTTAWA/TORONTO - De Canadese regering overweegt een ander gevechtsvliegtuig te kopen dan de Lockheed Martin F-35 of Joint Strike Fighter. Canadese media berichtten donderdagavond dat de conservatieve regering van premierStephenHarper zich in verlegenheid gebracht voelt door haar keuze voor de JSF.

Canada overweegt een ander gevechtsvliegtuig te kopen dan de Joint Strike Fighter.
Canada overweegt een ander gevechtsvliegtuig te kopen dan de Joint Strike Fighter.
Foto: AFP

In het voorjaar verweet de toezichthouder op de uitgaven de regering al een veel te rooskleurig kostenplaatje over het toestel te hanteren. Nu dreigt een nieuw rapport van accountants van de firma KPMG de geschatte kosten van het hele project weer op te drijven.

Harpers communicatiechef Andrew MacDougall verzekerde donderdag dat het JSF-project niet dood is. Hij sprak nadat de minister van Publieke Werken, Rona Ambrose, zich had laten ontvallen dat de regering op de knop 'reset' (terug naar 0) heeft gedrukt in het proces van aankoop van de F-35. De Conservatieven presenteren zich graag als verantwoordelijke en zuinige beheerders van de publieke zaak en financiën. Het dure JSF-project verstoort dat beeld.

De regering sprak in de kostenramingen voor het project vaak van omgerekend 7,2 miljard euro. Dit voorjaar waarschuwde de 'opperaccountant', de auditor-general, dat Harper eerder aan 20 miljard euro moet denken voor deze vliegtuigen, die dan 20 jaar mee kunnen. In het nieuwe KPMG-rapport wordt het totale project - de aankoop van tientallen toestellen, het onderhoud, het gebruik over een periode van circa 40 jaar, de brandstof en de personeelskosten - op omgerekend 32 miljard euro geschat. Het valt nog mee, omdat deze accountants de toestellen in hun berekeningen ruim twee keer zo lang laten meegaan, maar het is erg veel geld.

Een bron binnen de Conservatieve partij zei tegen de kant de Toronto Star dat de F-35 nog steeds kandidaat is, maar de regering denkt over alternatieven na. Een ervan is gewoon veel minder JSF's te kopen. Canada was ooit van plan 65 vliegtuigen te bestellen.

Nederland overweegt de aanschaf van de JSF. Het heeft inmiddels een testtoestel en verwacht een tweede in het voorjaar.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
24.9 °C
ZO3
Beurs AEX
AEX 520.26
+ / - -0.31%