Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

VS stuurt oorlogsschepen naar Noord-Korea

07 DEC 2012

LONDEN - De Verenigde Staten hebben oorlogsschepen naar de wateren rondom Noord-Korea gestuurd. De schepen moeten de geplande raketlancering van Noord-Korea in de gaten houden. Dat meldde de BBC vrijdag.

Foto: reuters

Ook Japan heeft oorlogsschepen gereedgemaakt. De Japanse overheid heeft opdracht gegeven raketafval te beschieten, dat na de lancering op Japans grondgebied dreigt terecht te komen.

De raket zal tussen 10 en 22 december worden gelanceerd. Volgens Noord-Korea is de raket bedoeld om een satelliet de ruimte in te sturen, maar volgens de VS gaat het om een langeafstandsraket.

Er worden twee dagen genoemd waarop de lancering kan plaatsvinden. 17 december is de sterfdag van de voormalige Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il en op 19 december vinden de presidentsverkiezingen in Zuid-Korea plaats.

Het is Noord-Korea nog niet gelukt een raket als deze succesvol te lanceren. Sinds 1998 heeft het vier pogingen gedaan, de laatste mislukte lancering was in april dit jaar.

Nederland is bezorgd over de voorgenomen lancering en roept Noord-Korea op ervan af te zien. Nederland doet dat samen met de NAVO, de EU, andere Europese landen en de VS. De lancering zou een schending zijn van NAVO-resoluties en de stabiliteit in de regio ondermijnen. Eerder deze week uitte de NAVO al „diepe zorgen” over de Noord-Koreaanse plannen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.9 °C
O2
Beurs AEX
AEX 516.71
+ / - -0.56%