Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
vr 07 dec 2012, 12:10

Oppositie wijst dialoog met Mursi af

CAIRO - 

De oppositie in Egypte legt de oproep van president Mohamed Mursi tot een nationale dialoog naast zich neer. Dat heeft het Nationaal Heilsfront, waarin oppositiepartijen zich hebben verenigd, vrijdag laten weten. Het overleg had zaterdag in het presidentieel paleis in Caïro moeten plaatshebben.

Mohamed Mursi Mohamed Mursi Foto: Reuters

Mursi riep donderdagavond in een tv-toespraak op tot de dialoog. Die zou moeten leiden tot overeenstemming over de koers van het land na het referendum over de ontwerpgrondwet, dat op 15 december wordt gehouden. In Egypte is het onrustig sinds Mursi vorige maand het in een decreet de rechterlijke macht vrijwel onmogelijk maakte beslissingen van hem te toetsen.

De oppositie verwijt de president eerdere oproepen tot oplossingen te hebben genegeerd. De onrust in Egypte bereikte deze week een hoogtepunt toen voor- en tegenstanders van Mursi slaags raakten. Er vielen zeven doden en 600 mensen raakten gewond.

Het Nationaal Heilsfront zei dat Mursi het Egyptische volk verdeelt. Mursi is volgens hen president van de partij, terwijl hij president van de Egyptenaren hoort te zijn.


9.0 °C
WZW5
 
files 199
124 km.
Beurs AEX
AEX 485.73
+ / - -0.13%