Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Turkije gaat soap over sultan verbieden

07 DEC 2012

ISTANBUL - Sultan Suleiman de Grote of de Schitterende (1494-1566) bracht dus wel mooi 30 jaar op een paard door, bracht de Turkse premier Erdogan te berde. Maar in de razend populaire tv-serie 'Muhtesem Yüzyil', De Schitterende Eeuw, houdt de sultan zich vooral bezig met het vrouwelijk schoon in zijn harem.

De Turkse premier Tayyip Erdogan
Turkse premier Erdogan
Foto: AFP

Een verdraaiing van historische feiten, aldus de premier, en daarom moet het maar eens afgelopen zijn met de sultansoap. Een wet om de serie te verbieden ligt klaar om naar het parlement gestuurd te worden, meldden Turkse media vrijdag.

In de aangepaste mediawet wordt het verboden in tv-series „met historische gebeurtenissen en personen die door de samenleving worden gerespecteerd de spot te drijven, ze te kleineren of vertekend weer te geven”. De partij van Erdogan, de AKP, verwacht dat de serie komend jaar van de buis verdwijnt. De Schitterende Eeuw begon, op tv althans, in januari 2011. Het is een kijkcijferhit.

Overigens claimt de AKP dat niet de afkeer van Erdogan reden is voor de wet, maar de stroom klachten over de serie die bij de partij en bij mediawaakhondRTÜK zouden binnenkomen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!