Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Rusland opnieuw tegen sturen Patriots

07 DEC 2012

BRUSSEL - Rusland beschuldigt de NAVO ervan met de zending van Patriots naar Turkije aan te sturen op inmenging in het Syrische conflict. De nieuwe Russische ambassadeur bij de NAVO kwam met de waarschuwing op de dag dat de ministerraad in Den Haag instemde met de uitzending van Nederlandse antiraketraketten naar bondgenoot Turkije.

Foto: EPA

„Dit vormt geen bedreiging voor ons, maar het is een indicatie dat de NAVO zich beweegt in de richting van inmenging en dat is het”, zei Aleksandr Groesjko. „We zien het gevaar van verdere inmenging van de NAVO in de Syrische situatie als er een provocatie of enige incidenten aan de grens plaatsvinden.”

Volgens de NAVO gaan de Patriots alleen naar Turkije als verdediging. Groesjko lijkt een harder standpunt in te nemen dan de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov. Die zei dinsdag in Brussel na overleg met zijn collega's van NAVO-lidstaten dat Moskou niet zal protesteren tegen de inzet van het antiraketsysteem. Hij zei dat Rusland liever geen plaatsing heeft uit vrees voor toenemende „militarisering“ van het conflict, maar dat Moskou zich niet mengt in de toepassing van het NAVO-verdrag op verzoek van Turkije.

Groesjko zei verder dat de regering van de Syrische president Bashar al-Assad Moskou de verzekering had gegeven dat zij geen chemische wapens zal inzetten tegen de eigen bevolking. De Verenigde Staten en andere NAVO-landen waarschuwden Syrië onlangs geen chemische wapens in te zetten, omdat hiermee een rode lijn zou worden overschreden, wat niet zonder gevolgen zou blijven.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.9 °C
W3
Beurs AEX
AEX 527.56
+ / - -0.17%