Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Moeizame laatste dag klimaatconferentie

07 DEC 2012

DOHA - Deelnemers aan de VN-klimaatconferentie in Qatar maken zich op voor een lange nacht. Vrijdag is de laatste dag van de bijeenkomst, maar er zijn belangrijke onderwerpen waar de landen het niet over eens kunnen worden.

Protest bij de klimaatconferentie in Doha
Protest bij de klimaatconferentie in Doha
Foto: AP

Er bestaat onenigheid over de financiering van arme landen en de verlenging van het Kyoto Protocol dat de wereldwijde CO2-uitstoot moeten verminderen. De afspraken die tijdens de conferentie worden gemaakt, moeten de basis vormen voor een klimaatovereenkomst die in 2020 in werking treedt. Een akkoord tussen de 193 landen is cruciaal voor het slagen van de klimaattop.

Ontwikkelde landen zouden onderontwikkelde landen moeten financieren, zodat ook zij een klimaatvriendelijker industrie krijgen. Die financiering zou elk jaar moeten worden verhoogd, maar de crisis in Europa maakt veel landen terughoudend.

Om de CO2-uitstoot van de rijkere landen aan banden te leggen, dient het Kyoto Protocol te worden verlengd. Die overeenkomst loopt dit jaar af. Een eerdere poging tot verlenging tijdens de klimaattop van 2009 in Kopenhagen, draaide uit op een mislukking.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.9 °C
W3
Beurs AEX
AEX 527.64
+ / - -0.16%