Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

ICC weet zich geen raad met zoon Kaddafi

07 DEC 2012

DEN HAAG - Een beslissing over de vraag waar Saif al-Islam Kaddafi wordt berecht - in Den Haag of in Libië - laat op zich wachten. Rechters van een kamer van vooronderzoek van het Internationaal Strafhof (ICC) gaven partijen vrijdag extra tijd tot februari 2013 om nieuwe schriftelijke stukken in te dienen.

Saif al-Islam Kaddafi
Saif al-Islam Kaddafi
Foto: REUTERS

De zoon van de 'Gids van de Revolutie' zit al meer dan een jaar vast in Libië. De ICC-aanklagers verdenken hem van misdaden tegen de mensheid zoals de moord op betogers tijdens pogingen vorig jaar om de Arabische Lente de kop in te drukken in Libië. In mei dienden de nieuwe machthebbers in Tripoli bij het ICC een verzoek in om Kaddafi zelf te mogen berechten.

Het ICC werkt volgens het zogeheten complementariteitsbeginsel. Dit betekent dat een zaak in Den Haag alleen ontvankelijk is als het betrokken land zelf niet tot strafvervolging kan of wil overgaan. De rechters willen nu van Libië concreet bewijs zien dat er werk wordt gemaakt van het Kaddafi-proces.

Uit het ICC-dossier ontstaat het beeld dat het een zootje ongeregeld is bij justitie in Libië. Zo zijn getuigenverklaringen niet verzameld door politie of justitie, maar door „comités van vrijwilligers”. Telefoongesprekken zijn zonder rechterlijke toestemming afgeluisterd. Het voorarrest van Kaddafi is zonder de vereiste tussenkomst van een rechter verlengd door het Openbaar Ministerie. De ICC-rechters willen van Libië weten wie Kaddafi nu precies vasthoudt. Volgens de laatste beschikbare informatie is dat een clan in het stadje Zintan, die niet luistert naar de regering in Tripoli.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.8 °C
ZW3
Beurs AEX
AEX 519.36
+ / - -0.48%