Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
premium

Duitse geestelijken beschuldigd van misbruik

07 DEC 2012

BERLIJN - De Rooms-Katholieke Kerk in Duitsland liet vrijdag weten dat 66 geestelijken zijn beschuldigd van seksueel misbruik van kinderen en volwassenen over een periode van 10 jaar. De meeste slachtoffers waren mannen en jongens.

Foto: ANP

De bevindingen maken deel uit van een wetenschappelijke studie, die meer licht op de vele gevallen van misbruik moest werpen. Twee jaar geleden raakte de kerk in een crisis toen er honderden mannen beweerden als minderjarigen te zijn misbruikt in de jaren 50 tot 80.

Op basis van onderzoek bij 21 van de 27 Duitse bisdommen zijn er nu 576 gevallen van aanranding tussen 2000 en 2010 aan het licht gekomen. Driekwart van de 265 slachtoffers waren mannen en jongens, aldus de Duitse bisschoppenconferentie.

Het merendeel van de gevallen vond echter plaats tussen 1960 en 1990, een periode „waarin een ander maatschappelijk bewustzijn en een lagere gevoeligheid voor het thema van seksuele handelingen met kinderen en jongeren de overhand had”, aldus Norbert Leygraf, hoofd van het Instituut voor Forensische Psychiatrie in Duisburg, een van de samenstellers van het rapport.

Hij zei dat „slechts in enkele gevallen” het vermeende misbruik het gevolg was van een abnormale psychische toestand, zoals pedofilie. „In dit verband is dat niet significant verschillend van het aantal gevallen in de totale Duitse bevolking”, voegde hij eraan toe.

Vaker Premium artikelen lezen?
Registreer en lees elke maand
15 Premium artikelen gratis!
Vaker Premium artikelen lezen?
Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
2.6 °C
ZO2
Beurs AEX
AEX 459.31
+ / - +1.06%