Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

Demonstranten door barricade paleis Mursi

07 DEC 2012

CAIRO - Egyptische demonstranten zijn vrijdag door een barricade van prikkeldraad gebroken bij het presidentiële paleis in Caïro. Een aantal van hen klom op tanks en zwaaide met vlaggen.

Duizenden demonstranten bij het presidentiële paleis in Caïro.
Duizenden demonstranten bij het presidentiële paleis in Caïro.
Foto: EPA

Zo'n 10.000 demonstranten stonden achter de barricade. Donderdag werden ook tanks ingezet na een nacht van geweld tussen aanhangers en tegenstanders van de islamitische president Mohamed Mursi, waarbij zeven mensen om het leven kwamen.

De demonstranten knipten het prikkeldraad door en zwermden door de barrière tot aan de muren van het paleis. Ze riepen leuzen tegen Mursi en eisten diens vertrek. Een aantal kuste de politie en militaire bewakers. Volgens waarnemers kwam het vrijdag niet tot gewelddadigheden.

Een militair kordon verhinderde dat de betogers optrokken naar de hoofdpoort van het paleis, maar deed verder niets. De situatie deed denken aan de opstand tegen president Hosni Mubarak begin 2011, toen het leger ook niet ingreep.

Mursi riep donderdag op tot een dialoog, maar de oppositie wees die af. De president wil volgende week een referendum over een nieuwe grondwet, maar veel betogers zijn tegen.

4.7 °C
ONO1
Beurs AEX
AEX 449.6
+ / - -0.88%