Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Malinezen in Mopti zijn druk met overleven'

11 DEC 2012

MOPTI - „Er heerst hier een gespannen rust. Men wacht af wat het ontslag van de premier zal betekenen voor Mali. De mensen hier zijn echter vooral op zoek naar werk om te kunnen overleven. De werkloosheid is enorm.” Dat heeft de Nederlandse Yvonne Gerner (1949) dinsdag gezegd vanuit haar boerderij op het platteland tussen de plaatsen Mopti en Sévaré, samen goed voor zo'n 150.000 inwoners.

Inmiddels ex-premier van Mali, Cheick Modibo Diarra
Inmiddels ex-premier van Mali, Cheick Modibo Diarra
Foto: AFP

De boerderij staat in landelijk gebied op ongeveer 700 kilometer ten oosten van hoofdstad Bamako. Vanuit daar runt Gerner een kleine hulporganisatie. Na de voedselcrisis van de afgelopen maanden is er in de meeste gebieden weer voldoende graan. Op de markt van Mopti is gewoon voedsel te koop, al is het assortiment beperkt. Er zijn echter nog veel mensen in het gebied die op de rand van het bestaan leven door gebrek aan voedsel en zorg.

Maart was een cruciale maand voor Mali. Toen veroverden Toearegrebellen, gevolgd door fundamentalistisch islamitische groepen verwant aan al-Qaida, het noorden van het land. Mopti ligt op de grens, zegt Gerner. Ten noorden van de stad hebben de rebellen het voor het zeggen. Ten zuiden ervan is het regeringsleger de baas. Nadat de rebellen de macht hadden gegrepen, zijn soldaten van het regeringsleger en vluchtelingen naar Mopti en verder naar het zuiden getrokken.

In Mopti zijn mensen vooral bang voor de eigengereidheid van het Malinese leger, zegt Gerner. Soldaten die onvoldoende soldij krijgen, lang van huis zijn en onzeker zijn, kunnen onberekenbaar zijn. Het lijkt of het leger zijn eigen gang gaat, vertelt de Nederlandse. Onder jongeren is een tendens om milities te vormen waarmee ze het Noorden willen bevrijden. Ongetrainde jongens met wapens kunnen ook gevaarlijk zijn voor de lokale bevolking, zegt Gerner.

De Nederlandse heeft contact met mensen in het door fundamentalisten beheerste noorden. „De verovering van het gebied ging met geweld gepaard, hoewel veel mensen ook daar banger zijn voor het Malinese leger dan voor de islamitische groeperingen. Die steunen de bevolking nu, zolang die zich aan hun regels, de sharia, houdt. Die zijn vreselijk: steniging en handen afhakken zijn nu normale straffen. Maar als je ernaar kan leven, krijgen ziekenhuizen en scholen geld.” Mensen die niet volgens de sharia wilden leven, zijn met honderdduizenden op de vlucht geslagen, zegt Gerner. Een aantal van hen heeft veiligheid gevonden bij familie in Mopti.

Hoelang Gerner nog in Mopti blijft, weet ze niet. „Ik heb altijd gezegd dat ik wegga als het gevaarlijk wordt. Ik ben hier geïntegreerd onder de lokale bevolking. Dat maakt dat ik beter kan inschatten of het gevaarlijk is dan iemand die voor een grote hulporganisatie achter een bureau zit in Bamako. Maar áls het hier gevaarlijk wordt, zal de bevolking mij willen helpen en verdedigen. Dat wil ik absoluut niet. Dan breng ik alleen maar ook hen in gevaar.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.8 °C
ZZW1
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%