Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Sopraan Galina Visjnevskaja overleden

11 DEC 2012

MOSKOU - De Russische sopraan Galina Visjnevskaja is dinsdag op 86-jarige leeftijd overleden. Dat hebben de Russische media gemeld.

Galina Visjnevskaja in 2008
Galina Visjnevskaja in 2008
Foto: AFP

Visjnevskaja won in 1952 een wedstrijd van het Bolsjojtheater in Moskou met onder meer de uitvoering van het lied O patria mia uit de opera Aida van Giuseppe Verdi. Een jaar later werd zij lid van het Bolsjojtheater. In 1961 maakte zij haar debuut in de Metropolitan Opera in New York als Aida in Verdi's gelijknamige opera.

Visjnevskaja was van 1955 tot diens dood in 2007 getrouwd met de wereldberoemde cellist Mstislav Rostropovitsj. In 1974 verliet het echtpaar de toenmalige Sovjet-Unie, om tijdens het perestrojka-tijdperk weer terug te keren. Vorige week werd Visjnevskaja nog door president Vladimir Poetin onderscheiden voor haar verdiensten voor het vaderland. Tijdens haar leven is ze vele malen onderscheiden. Ze was 'Artiest van het volk van de Sovjet-Unie' en kreeg de Leninorde, een van de hoogste onderscheidingen van de Sovjet-Unie.

Ook in the Royal Opera House in Londen maakte ze haar debuut als Aida. In La Scala in Milan zong ze als Liù in Turandot van Puccini. Benjamin Britten schreef de rol van de sopraan in zijn wereldberoemde War Requiem speciaal voor Visjnevskaja. In 1982 beklom ze voor de laatste keer het podium en speelde ze Tatjana in Eugene Onegin.

Russische media reageerden geschokt op haar dood. Dit jaar viert haar eigen theater Center Galina Visjnevskaja Opera in Moskou het tienjarig bestaan.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.0 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 529.08
+ / - +0.25%