Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Landen beloven 550 miljoen voor ontheemden

11 DEC 2012

GENEVE - De VN-vluchtelingenorganisatie heeft dinsdag voor 550 miljoen dollar (423 miljoen euro) aan toezeggingen van regeringen gekregen om de miljoenen ontheemden volgend jaar te helpen. De donoren hebben ook nog eens een extra 169 miljoen dollar beloofd voor het werk van de Unhcr in 2014 en verder, aldus het agentschap.

Een kamp met Syrische vluchtelingen
Een kamp met Syrische vluchtelingen
Foto: AFP

De Unhcr noemt de toezeggingen „bemoedigend”. Voor het huidige jaar 2012 hoestten de donorlanden destijds 482 miljoen dollar op. Het dinsdag toegezegde bedrag maakt ondertussen maar een deel uit van de geschatte begroting van Unhcr van totaal 3,92 miljard dollar. Maar het bureau zei dat de eerste toezeggingen goede indicatoren zijn met hoeveel geld het in 2013 gaat werken.

In de afgelopen anderhalf jaar zijn in de wereld meerdere nieuwe conflicten ontstaan, die hebben geleid tot een stijging van het aantal vluchtelingen uit landen als Syrië, Mali en de Democratische Republiek Congo. De Unhcr maakte eerder dinsdag bekend dat alleen al het aantal Syrische vluchtelingen naar buurlanden en Noord-Afrika is gegroeid tot meer dan een half miljoen.

De vluchtelingenorganisatie zei verder dat van de 42,5 miljoen ontheemden aan het eind van 2011, er 25,9 miljoen hulp hebben gekregen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.5 °C
ONO1
Beurs AEX
AEX 527.78
+ / - -0.05%