Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Obama erkent Syrische coalitie

12 DEC 2012

WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama heeft in een interview met ABC News gezegd dat de Syrische Nationale Coalitie nu de legitieme vertegenwoordiging van het Syrische volk is. Het is de grootste stap richting de Syrische oppositie van de Verenigde Staten sinds het begin van de burgeroorlog in Syrië.

Foto: ap

Het hoofd van de coalitie, Ahmed Moaz al-Khatib, is uitgenodigd om in Washington langs te komen voor een gesprek. Dat zei de Amerikaanse plaatsvervangende minister van Buitenlandse Zaken William Burns woensdag tijdens een bijeenkomst van de Vrienden van Syrië in Marokko.

De Syrische Nationale Coalitie werd deze maand in Doha, de hoofdstad van Qatar, opgericht met als doel de vele groepen die strijden tegen het bewind van president Bashar al-Assad, te verenigen. Maandag erkende ook Nederland de Syrische oppositie. Een aantal staten aan de Perzische Golf en Spanje, Groot-Brittannië en Frankrijk erkenden de coalitie al eerder.

De beslissing van Obama wordt bekritiseerd door Rusland. Moskou zegt dat erkenning van de Syrische Nationale Coalitie haaks staat op eerdere internationale afspraken over het streven naar politieke verandering in Syrië. Volgens de Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken gokken de VS nu kennelijk „op een gewapende overwinning” van de coalitie op de regering van Bashar al-Assad.

Rusland geldt als een bondgenoot van Syrië en heeft zich tot nu in VN-verband verzet tegen internationale pogingen om de druk op het regime in Damascus op te voeren.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.7 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%