Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
premium

Wereld veroordeelt raketlancering Noord-Korea

12 DEC 2012

NEW YORK - Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft woensdag Noord-Korea veroordeeld voor de lancering van een langeafstandsraket. De lancering zou de vooruitzichten op vrede en veiligheid in de regio negatief kunnen beïnvloeden, zei hij.

Foto: AFP

Noord-Korea schond met de lancering een resolutie van de VN-Veiligheidsraad waarin het regime in Pyongyang de lancering van langeafstandsraketten wordt ontzegd. De Veiligheidsraad van de VN komt naar verwachting later woensdag bijeen om de kwestie te bespreken.

De Verenigde Staten veroordeelden de lancering als een provocatie en een nieuw voorbeeld van het onverantwoordelijke gedrag van Noord-Korea. Rusland zei de lancering zeer te betreuren. Beide grootmachten waarschuwden dat de stabiliteit in de regio op het spel kan komen te staan.

China zei eveneens de lancering te betreuren en stelde vast dat Noord-Korea de lancering van de langeafstandsraket heeft doorgezet ondanks de grote zorgen van de internationale gemeenschap.

China geldt als de enige grote bondgenoot van Noord-Korea en wordt gezien als een van de weinige naties die enige invloed hebben op het geïsoleerde regime in Pyongyang.

Ook het Nederlandse kabinet veroordeelt de lancering. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans noemt die een „onverantwoordelijke stap en een ernstige bedreiging voor de internationale stabiliteit en veiligheid”. Timmermans vindt het „zeer teleurstellend” dat oproepen van de internationale gemeenschap om af te zien van lancering door Noord-Korea zijn genegeerd.

Vaker Premium artikelen lezen?
Registreer en lees elke maand
15 Premium artikelen gratis!
Vaker Premium artikelen lezen?
Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
10.1 °C
ZZW4
Beurs AEX
AEX 469.22
+ / - +0.55%