Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Lega weigert met Berlusconi in zee te gaan

12 DEC 2012

ROME - De Italiaanse politieke partij Lega Nord weigert opnieuw een coalitie te vormen als Silvio Berlusconi de kandidaatpremier wordt van zijn centrumrechtse partij PDL. Dit heeft de krant la Repubblica woensdag gemeld.

Foto: AP

Daarmee lijkt de kandidatuur van Berlusconi volstrekt kansloos. Hij heeft zonder de Lega nooit een meerderheid gehad en nooit zonder de Lega geregeerd. Zijn PDL staat in een recente peiling op 13,8 procent, de laagste score ooit. Grootste partij is de PD van oud-communisten en progressieve katholieken met rond de 30 procent. De vervroegde parlementsverkiezingen in Italië worden naar verwachting in februari gehouden.

De 76-jarige Berlusconi had zaterdag bekendgemaakt dat hij opnieuw regeringsleider wil worden. Volgens la Repubblica brak daarop een opstand uit binnen de Lega. De separatistische Noord-Italianen zijn bang „een lawine aan stemmen te verliezen”, als zij in zee gaan met de mediamagnaat. Ook binnen zijn eigen partij reageerden velen negatief, evenals buitenlandse media en buitenlandse politici.

De Lega-top deelde Berlusconi de weigering mee tijdens een ontmoeting dinsdagavond laat in Palazzo Grazioli, de privéwoning van de zakenman in hartje Rome. Berlusconi had gehoopt dat de Lega hem opnieuw zou helpen te voorkomen dat „de communisten” aan de macht komen.

De door seks- en fraudeschandalen geplaagde Berlusconi moest in november 2011 opstappen als premier. Hij had het vertrouwen van de financiële markten verloren, zodat het voor Italië vrijwel onmogelijk werd de enorme staatsschuld voor een aanvaardbare rente te herfinancieren. President Giorgio Napolitano schoof daarop de hoogleraar economie Mario Monti naar voren als premier van een zakenkabinet met brede steun in het parlement. Vorige week trok de PDL haar steun aan Monti in.

Berlusconi was eerder goed voor verrassingen. Hij kwam in 1994 voor het eerst aan de macht met zijn partij Forza Italia (Hup Italië), die hij binnen luttele maanden vanuit het niets groot had gemaakt. Dat kon mede omdat hij de meestbekeken commerciële tv-zenders van Italië bezit.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.4 °C
ZO2
Beurs AEX
AEX 528.47
+ / - -0.04%