Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

'Bom op station Bonn was extreem gevaarlijk'

12 DEC 2012

BONN - De maandag op het station van Bonn gevonden bom was extreem gevaarlijk. Als het explosief was afgegaan, had het een verwoestend effect gehad, vergelijkbaar met de aanslag in Madrid in 2004. Dat meldt de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung woensdag. Radicale islamieten lieten in de Spaanse hoofdstad verscheidene bommen ontploffen in forensentreinen waardoor 191 mensen de dood vonden.

De politie onderzoekt de tas op station Bonn
De politie onderzoekt de tas op station Bonn
Foto: EPA

Volgens bronnen binnen de Duitse veiligheidsdiensten zaten er gasflesjes, hoogexplosief poeder, batterijen en een wekker in de blauwe tas die maandag werd gevonden. Een ontstekingsmechanisme is volgens officiële verklaringen nog niet gevonden. De krant zegt evenwel vernomen te hebben dat dit mechanisme maandag in stukken is geblazen bij de inzet van een waterkanon om de bom onschadelijk te maken.

Onderzoekers gaan ervan uit dat de bom niet op het station had moeten afgaan maar ergens anders, vermoedelijk een trein of een andere drukke plaats.

Twee verdachten die dinsdag werden aangehouden, zijn later die dag weer op vrije voeten gesteld. De autoriteiten zoeken nog wel naar een derde persoon die geldt als hoofdverdachte. De man met donkere huidskleur zette maandag de tas op het perron voor de voeten van twee scholieren. De jongens alarmeerden de politie en zetten agenten op het spoor van drie verdachten.

13.3 °C
NO2
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 450.94
+ / - +0.41%