Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
wo 12 dec 2012, 15:52

Poetin: gezin moet drie kinderen hebben

MOSKOU - 

Een Russisch modelgezin telt drie kinderen. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin gezegd tijdens zijn jaarlijkse toespraak tot de natie. De Russische bevolking krimpt al jarenlang, Poetin wil die krimp een halt toeroepen.

Poetin Poetin Foto: reuters

„Om Rusland soeverein en sterk te houden, zullen er meer van ons nodig zijn,” zei Poetin. Om zijn mening kracht bij te zetten, zal de overheid vanaf volgend jaar subsidies verstrekken voor het krijgen van een derde kind. Russen kregen eerder al subsidie voor het krijgen van een tweede kind. Daar kregen de ouders eenmalig omgerekend ongeveer 7.500 euro voor. Hoeveel de subsidie voor een verdere gezinsuitbreiding bedraagt, is niet bekend.

Dit jaar is het bevolkingsaantal voor het eerst sinds de jaren 90 licht gegroeid. In de eerste tien maanden van 2012 waren er 790 meer geboortes dan sterfgevallen. Poetin noemt die groei een „belangrijke mijlpaal” voor Rusland. Ook de gemiddelde levensverwachting is in de afgelopen jaren met 2,5 jaar gegroeid, waardoor deze boven de 70 jaar uitkomt.


8.5 °C
ZZW6
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 413.94
+ / - -0.96%