Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Rechterhand Mladic krijgt levenslang

12 DEC 2012

DEN HAAG - Ex-generaal Zdravko Tolimir (64) is woensdag door het Joegoslavië-Tribunaal veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. De Bosnische Serviër wordt zwaar gestraft, omdat een meederheid van de rechters in de zaak hem schuldig bevonden aan onder meer genocide.

Foto: Reuters

Hij was volgens de rechters de rechterhand van bevelhebber Ratko Mladic en speelde een cruciale rol bij de voorbereiding en uitvoering van volkerenmoord die werd gepleegd in juli 1995 op moslims rond de moslimenclaves Srebrenica en Zepa.

Tolimir behoort volgens de rechters tot de kern van figuren die de misdaden rond Srebrenica planden en pleegden. Hij had namelijk een bijzonder nauwe relatie met bevelhebber Mladic. Mladic vroeg Tolimir vaak om raad voor hij een beslissing nam, aldus voorzittend rechter Christoph Flügge. Sommige getuigen noemden Tolimir „de ogen en oren van Mladic”.

Mladic staat inmiddels ook in Den Haag terecht wegens de gruwelen rond het oost-Bosnische Srebrenica. Daar moordden etnische Serven in juli 1995 duizenden moslimmannen en -jongens uit, nadat de enclave Srebrenica in handen was gevallen van de Bosnisch-Servische troepen onder leiding van generaal Mladic. Het was een van de enclaves die in 1993 door de VN als 'veilig gebied' waren aangemerkt en er waren Nederlandse blauwhelmen gestationeerd.

De aanklagers hadden levenslang geëist wegens onder meer volkerenmoord en misdaden tegen de menselijkheid. Tolimir, die zichzelf verdedigde, heeft alle beschuldigingen tegengesproken.

Tolimir werd in 2007 in Bosnië-Herzegovina gearresteerd. Zijn proces begon op 26 februari 2010. De aanklagers hebben bijna 2 jaar met onder meer 126 getuigen hun zaak bepleit, Tolimir deed dat in minder dan een maand met vier getuigen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.1 °C
ONO1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%