Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Strafproces decembermoorden blijft geschorst

12 DEC 2012

PARAMARIBO - Het strafproces over de decembermoorden blijft geschorst, omdat nog niet bekend is wanneer de Surinaamse regering een Constitutioneel Hof zal instellen. De zitting van de krijgsraad van woensdag in Paramaribo heeft geen nieuwe ontwikkelingen in het proces gebracht. Ook is geen nieuwe zittingsdatum bekendgemaakt.

Foto: Infografieken Nederland

Voor de nabestaanden is dit resultaat teleurstellend. Ze hadden gehoopt dat er 7 maanden na de laatste zitting nieuwe inzichten zouden zijn bij het Openbaar Ministerie. „Met dit verloop is niemand gediend; de nabestaanden niet maar ook de verdachten niet”, zei Sunil Oemrawsingh na afloop van de zitting. Hij is een neef van wetenschapper Sugrim Oemrawsingh, een van de slachtoffers van de moordpartij.

In het proces over de decembermoorden staan president Desi Bouterse en 21 andere verdachten terecht wegens verdenking van betrokkenheid bij de moord op 15 vooraanstaande Surinamers op 8 december 1982.

Het strafproces is in een impasse beland sinds het Surinaamse parlement in april de omstreden amnestiewet aannam. Deze wet regelt dat alle betrokkenen bij de 8 decembermoorden amnestie krijgen en dus niet gestraft worden. De rechter heeft het proces geschorst omdat eerst duidelijk moet worden of de amnestiewet in strijd is met de grondwet. De instantie die daar een uitspraak over kan doen, is een Constitutioneel Hof. Het probleem is echter dat zo'n hof in Suriname nog niet bestaat.

De verwachting was dat het OM in de zitting van woensdag bekend zou maken wanneer dat Constitutioneel Hof er wel komt. Die duidelijkheid bleef echter uit. „Ik heb wel begrepen dat de instelling en bemensing van dit orgaan binnenkort een feit zullen zijn”, antwoordde Roy Elgin die als auditeur-militair het Openbaar Ministerie vertegenwoordigt.

De advocaat van hoofdverdachte Desi Bouterse, Irvin Kanhai, gaf tijdens de zitting aan dat hij het nieuwe lid van de krijsgraad, rechter Suzanne Chu, wil wraken. Hij heeft er geen vertrouwen in dat zij zich onafhankelijk zal opstellen. Het kwam echter niet tot een wraking omdat zo'n juridische actie in deze zitting niet mogelijk is. Chu is als nieuw lid van de krijgsraad benoemd om de opengevallen plaats in te vullen die was ontstaan door pensionering van haar voorganger.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.9 °C
W3
Beurs AEX
AEX 527.64
+ / - -0.16%