Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

China: fiscal cliff pas het begin

02 JAN 2013

PEKING - China heeft woensdag gewaarschuwd dat het afwenden van de 'fiscal cliff' pas het begin is van een oplossing van de Amerikaanse schuldenproblematiek. Volgens de tweede economie van de wereld moet Amerika met een schuld van meer dan 16 biljoen dollar nog veel meer doen om de staatsfinanciën op orde te krijgen.

Obama: akkoord fiscal cliff in zicht
Foto: ANP

„Als je 600 miljard dollar aan belastingverhogingen en bezuinigingen een begrotingsravijn noemt, dan dreigt met de totale Amerikaanse staatsschuld niets anders dan een onmetelijke begrotingsdiepte”, aldus een commentaar van het staatspersbureau Xinhua.

Het land ziet een kwalijke rol van de Amerikaanse democratie in het ontstaan van de enorme schulden. „Het medicijn van belastingverhoging en bezuinigingen is niet populair onder kiezers. Daarom hebben politici het probleem steeds opnieuw voor zich uitgeschoven.” De schulden zijn volgens China ook voor een groot deel te wijten aan „kostbare oorlogen in het Midden-Oosten” en de pogingen de economie met uitgaven gaande te houden na de wereldwijde economische crisis.

Volgens China verbleekt de Europese schuldencrisis, die „vele regeringen heeft doen vallen”, bij de Amerikaanse overheidsschuld van meer dan 100 procent van het bruto binnenlands product.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.6 °C
ZZW2
Beurs AEX
AEX 528.94
+ / - +0.05%