Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

Israël boycot mensenrechtenraad VN

29 JAN 2013

GENEVE - Israël is dinsdag niet verschenen bij een zitting van de mensenrechtenraad van de Verenigde Naties, waarin het verantwoording zou afleggen over de manier waarop het de mensenrechten beschermt. Het is de eerste lidstaat die tot zo'n boycot besluit. Vermoedelijk zou de raad vragen stellen over de uitbreiding van Joodse nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Bouwwwerkzaamheden in Oost-Jeruzalem
Bouwwwerkzaamheden in Oost-Jeruzalem
Foto: AFP

De raad sprak in een resolutie zijn teleurstelling over het optreden van de Israëliërs uit. Hij riep hen op hun houding te heroverwegen en op zijn laatst in het najaar met een reactie te komen.

Volgens het VN-reglement moeten alle 193 lidstaten zich op gezette tijden verantwoorden voor de situatie van de mensenrechten in hun gebied. Daarbij wordt de visie van deskundigen en particuliere organisaties betrokken.

In diplomatieke kringen was de weigering van Israël verwacht. Vorig jaar had de toenmalige extreem rechtse minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman, al een boycot van de mensenrechtenraad aangekondigd. Hij verweet de raad „partijdig en niet objectief” te zijn, omdat die slechts kritiek op het Israëlische nederzettingenbeleid zou hebben.

12.6 °C
NNW4
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 439.73
+ / - +1.66%