Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Europarlement wil luidere elektrische auto's

04 FEB 2013

STRAATSBURG - Elektrische en hybride auto's moeten luider worden, zodat je ze kunt horen aankomen. De huidige stille auto's zijn gevaarlijk voor bijvoorbeeld voetgangers in steden. Dat vindt het Europees Parlement in Straatsburg. De meeste afgevaardigden pleiten voor regels om dergelijke voertuigen hoorbaar te maken.

Gedacht wordt aan een geluidsniveau zoals bij een auto met een gewone motor, maar daarover staat nog niets vast. Ook is het nog niet duidelijk of het een constant of onderbroken geluid moet worden.

Over het voorstel wordt woensdag gestemd, net als over het plan om het geluidsniveau van andere motorvoertuigen drastisch te verlagen. Veel parlementariërs willen stillere auto's omdat geluidsoverlast schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Zij steunen het streven van de Europese Commissie in Brussel om het lawaai van voertuigen met enkele decibels te verlagen.

„Auto's stiller maken is de goedkoopste manier om geluidsoverlast aan te pakken. De technologie is er. Veel modellen voldoen al aan de strengste normen”, benadrukt PvdA-Europarlementariër Judith Merkies. Het voorstel over strengere geluidsnormen is echter omstreden, vooral gezien de grote belangen van de auto-industrie. Volgens waarnemers kan het woensdag nog alle kanten op.

Lawaai kan leiden tot gehoorschade, hart- en vaatziekten, leerproblemen en slaapstoornissen. Geluidsoverlast door verkeer zou jaarlijks 50.000 Europeanen het leven kosten. De helft van de stadsbewoners in Europa wordt blootgesteld aan verkeerslawaai boven de 55 decibel, aldus een woordvoerder van het parlement.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.7 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%