Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Britse Lagerhuis stemt voor homohuwelijk

05 FEB 2013

LONDEN - Het Britse Lagerhuis heeft in een eerste stemmingsronde ingestemd met wetgeving die homohuwelijken mogelijk maakt. 400 leden van het Lagerhuis stemden voor het legaliseren van het homohuwelijk per 2014, 175 stemden tegen.

Foto: Reuters

Het voorstel werd met grote meerderheid aangenomen. Volgens de Britse zender BBC zouden ongeveer 140 Conservatieven, circa de helft van het totaal aantal Conservatieven in het Lagerhuis, tegen hebben gestemd. Hiermee wordt duidelijk hoe groot de kloof is binnen de Conservatieve partij van premier David Cameron. In totaal zijn er ruim 600 Lagerhuis-leden.

Het wetsontwerp moet nog enkele stappen doorlopen om van kracht te worden, waaronder een stemming in het Hogerhuis.

Volgens het voorstel kunnen mensen van hetzelfde geslacht zowel een burgerlijk huwelijk sluiten als hun relatie kerkelijk laten vastleggen. Kerken zijn vrij om te bepalen of ze zulke relaties willen inzegenen. In het wetsontwerp staat expliciet dat de Anglicaanse Kerk zulke inzegeningen niet hoeft aan te bieden.

Schotland en Noord-Ierland, die ook onderdeel zijn van het Verenigd Koninkrijk, hebben het recht van zelfbestuur en mogen zelf bepalen of ze de wetgeving invoeren. Schotland zei vorig jaar wetgeving te willen invoeren om homohuwelijken mogelijk te maken.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.9 °C
W5
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%