Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Islamitische leiders bijeen in Caïro

06 FEB 2013

CAIRO - Terwijl in het midden van het Midden-Oosten een bloedige burgeroorlog woedt, zijn woensdag en donderdag in Caïro islamitische leiders bijeen voor de twaalfde topconferentie van de Organisatie van Islamitische Samenwerking (OIC). De burgeroorlog in Syrië en de komst van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad naar Caïro maken de doorgaans slaapverwekkende conferenties van de in september 1969 opgerichte organisatie opmerkelijk.

Protest tegen de komst van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad.
Protest tegen de komst van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad.
Foto: afp

Iran en Egypte waren elkaars tegenpolen in de regio in de jaren 1979 - 2011. Ahmadinejads bezoek aan zijn Egyptische ambtgenoot Mohamed Mursi en onder anderen het hoofd van de belangrijke soennitische instelling al-Azhar, sjeik Ahmed al-Tayeb, illustreert een toenadering die 3 jaar geleden ondenkbaar leek.

Over Syrië lijken ze het echter niet eens te worden. Mursi steunt de gewapende soennitische oppositie tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad die nog steeds kan reken op steun van het sjiitische Iran. Syrië zelf is als OIC-lid geschorst. De top komt waarschijnlijk met een slotverklaring die de oppositie oproept te praten met de regering en die het meeste geweld in Syrië aan het regime wijt.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.9 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 527.78
+ / - -0.05%