Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Duitse plagiaatminister blijft zitten

06 FEB 2013

JOHANNESBURG - De Duitse minister van Onderwijs Annette Schavan (CDU) is niet van plan af te treden nu de universiteit van Düsseldorf haar de doctorstitel heeft afgenomen wegens plagiaat. Ze zei dat woensdag in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg. De minister is van plan de maatregel van de universiteit juridisch aan te vechten.

Foto: AFP

De bewindsvrouw kwam in opspraak omdat ze bronnen niet volledig zou hebben vermeld in haar proefschrift, waarop ze in 1980 promoveerde. In 2011 trad in een vergelijkbaar geval de Duitse minister van Defensie Karl-Theodor zu Guttenberg wel af. De oppositie heeft de bewindsvrouw opgeroepen af te treden.

De vereniging van de meer dan 27.000 hoogleraren in Duitsland noemde een minister van Onderwijs die wegens plagiaat haar doctorstitel kwijtraakt, „amper draaglijk” en „zeer moeilijk voorstelbaar”. De koepel van Duitse studentenorganisaties eiste openlijk het onmiddellijke aftreden van Schavan, omdat zij geen voorbeeld meer kan zijn voor jonge wetenschappers.

Bondskanselier Angela Merkel heeft het „volste vertrouwen” in haar minister en partijgenote, zei een woordvoerder van Merkel woensdag. Na de terugkeer van Schaven uit Zuid-Afrika, waar de bewindsvrouw momenteel verblijft, is „gelegenheid om in alle rust met elkaar te praten”, zei de woordvoerder.

Volgens een commentaar in de krant Süddeutsche Zeitung speelt Merkel een gevaarlijk spel: als Schavan zoals aangekondigd juridische stappen neemt tegen de beslissing van de universiteit, kan de zaak maanden blijven voortmodderen, tot aan de Bondsdagverkiezingen in september. Merkel moet dan nog meer vrezen voor de meerderheid van haar centrumrechtse coalitie.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
24.9 °C
ZO3
Beurs AEX
AEX 520.26
+ / - -0.31%