Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Tunesische oppositieleider vermoord

06 FEB 2013

TUNIS - Een van de leiders van de oppositie in Tunesië, Chokri Belaid, is woensdag voor zijn huis in Tunis vermoord. Hij werd in het hoofd en in de nek geschoten en overleed korte tijd later in en ziekenhuis. De dader wist te ontkomen.

Foto: ap

De 48-jarige Chokri Belaid was de leider van de linkse Democratische Patriottische Partij en behoorde tot de voornaamste seculiere politici die de huidige regering van islamisten bekritiseren. Zijn partij sloot zich voor de verkiezingen van 2011 aan bij de coalitie Volksfront, die zich keerde tegen de islamisten die de verkiezingen hebben gewonnen.

Duizenden mensen zijn in het Noord-Afrikaanse land de straat opgegaan om hun woede te uiten over de moord. De regeringspartij al-Nahda (Renaissance) heeft tot kalmte gemaand en opgeroepen tot eenheid om het politieke geweld te stoppen. In verscheidene plaatsen vielen betogers kantoren van al-Nahda aan. Voor het ministerie van Binnenlandse Zaken in Tunis schreeuwden demonstranten om het ontslag van minister Ali Laridin (Binnenlandse Zaken).

Het Europees parlement in Straatsburg hield woensdagmiddag een minuut stilte voor de vermoorde politicus. De afgevaardigden deden dat na een toespraak van de Tunesische president Moncef Marzouki, die de moord krachtig veroordeelde. Hij noemde Chokri Belaid een persoonlijke vriend. De moord op de dag dat de president het parlement toespreekt, zou een dreigement zijn van tegenstanders van de zogenoemde Arabische Lente. „Maar daardoor laten wij ons niet intimideren”, aldus Marzouki.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.4 °C
W3
Beurs AEX
AEX 519.36
+ / - -0.48%